Kluseczki francuskie
Składniki:
- 15 dag mąki,
- 3 jaja,
- 5 dag masła,
- sól.
Przygotowanie:
- Kluski francuskie podaje się jako dodatki do zup.
- Ciasto wykonuje się następująco:
- masło należy utrzeć,
- dodając po jednym żółtku ubić pianę, układać ją częściami na żółtkach na przemian z mąką,
- osolić,
- ostrożnie wymieszać.
- Kluseczki francuskie należy gotować tak, jak kluski kładzione, z tym że powinny one być o wiele mniejsze,
- Konieczne jest wypróbowanie gęstości ciasta.
W tym celu wkłada się na próbę kluseczki na wrzącą wodę, jeżeli rozpływają się, trzeba dodać mąki, wymieszać i ponownie zrobić próbę. - Kluseczki wybiera się z wody cedzakiem, skrapia masłem i od razu wydaje.
- Zamiast mąki do ciast na kluseczki można dodawać tartą bułkę albo kaszę mannę.
- Można również do ciasta z mąki dodawać siekaną wątrobę lub gotowane, pokrojone grzyby.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]