Kluseczki francuskie

Kluseczki francuskie

 


Składniki:

  • 15 dag mąki,
  • 3 jaja,
  • 5 dag masła,
  • sól.

 


Przygotowanie:

  1. Kluski francuskie podaje się jako dodatki do zup.
  2. Ciasto wykonuje się następująco:
    1. masło należy utrzeć,
    2. dodając po jednym żółtku ubić pianę, układać ją częściami na żółtkach na przemian z mąką,
    3. osolić,
    4. ostrożnie wymieszać.
  3. Kluseczki francuskie należy gotować tak, jak kluski kładzione, z tym że powinny one być o wiele mniejsze,
  4. Konieczne jest wypróbowanie gęstości ciasta.
    W tym celu wkłada się na próbę kluseczki na wrzącą wodę, jeżeli rozpływają się, trzeba dodać mąki, wymieszać i ponownie zrobić próbę.
  5. Kluseczki wybiera się z wody cedzakiem, skrapia masłem i od razu wydaje.
  6. Zamiast mąki do ciast na kluseczki można dodawać tartą bułkę albo kaszę mannę.
  7. Można również do ciasta z mąki dodawać siekaną wątrobę lub gotowane, pokrojone grzyby.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x