Ciasto potrawyDania głównePRZEPISY

Kluski półfrancuskie

Kluski Półfrancuskie


kluski-półfrancuskie
Kluseczki półfrancuskie.

Składniki:

  • 3 dag masła,
  • 15-20 dag mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • mleko lub woda,
  • 2 dag słoniny lub boczku,

Przygotowanie:

  1. Zawierają dodatek tłuszczu co powoduje, że przyrządza się je inaczej, niż kładzione.
  2. Tłuszcz należy utrzeć, dodawać po jednym jaju i ucierać; do jaj dodać mąkę, sól i tyle płynu aby utworzyła się jednolita masa.
  3. Gęstość ciasta powinna być taka, jak kładzionych klusek.
  4. Ciasto należy wyrobić starannie łyżką.
  5. Gdy ukażą się pęcherzyki powietrza, wymieszać z proszkiem spulchniającym, formować i gotować.
  6. Kluski półfrancuskie gotuje się tak, jak kluski kładzione, lecz muszą być one znacznie mniejsze, gdyż wskutek dodatku proszku spulchniającego silnie wyrastają.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x