PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Jagodzianki

Jagodzianki


Składniki:

zaczyn:

  • 6 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka mąki,

nadzienie:

ciasto:

  • ½ kg mąki,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 15 dag cukru,
  • cukier waniliowy,
  • ½ szklanki mleka,
  • sól,
  • 10 dag masła lub margaryny,

do posmarowania ciasta:

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mleka,
  • do posmarowania blachy: masło lub margaryna,

Przygotowanie:

  1. Przygotować zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, rozmieszać z mlekiem i wodą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Przyrządzić ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać ubite na parze i ostudzone żółtka i jajko z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Wlać zaczyn i mleko, dodać szczyptę soli.
  4. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, wówczas wlać stopiony, letni tłuszcz i wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
  5. Przykryć i postawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.
  7. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami.
  8. Szklanką wycinać kółka, nakładać na nie jagody wymieszane z cukrem i szczelnie zalepiać, formując bułeczki.
  9. Bardziej ekonomiczne, bez pozostawiania ścinków ciasta jest wytoczenie wałka, z którego odcinamy kawałki, rozklepuje się każdy na placuszek, i nakłada nadzienie.
  10. Aby ciasto nie kleiło się do rąk smarujemy je stopionym tłuszczem.
  11. Bułeczki przenieść na blachę cienko posmarowaną tłuszczem, przykryć je ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.
  12. Wyrośnięte posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  13. Jagodzianki wstawić do letniego piekarnika (120°C), potem podnieść temperaturę do 180°C, piec przez 40 minut.

jagody


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x