Mięso - potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Gęś po malgasku

Gęś po malgasku

– Gęś na Świę­tego Mar­cina. Tra­dy­cja. Je­śli zima swą drogę za­czyna, to czyni to w dzień świę­tego Mar­cina. Inne po­wie­dze­nie twier­dzi, że je­żeli w dzień świę­tego Mar­cina nie zje się gęsi, to bę­dzie się gło­do­wało przez cały rok.


Skład­niki:

  • 1 bar­dzo tłu­sta gęś,
  • 1 kg po­mi­do­rów,
  • ¼ kg ce­buli,
  • 2 łyżki im­biru,
  • 1 łyżka soli.

Przy­go­tuj gęś po malgasku:

  1. Przy­go­to­waną do go­to­wa­nia gęś po­dzie­lić na osiem por­cji, wło­żyć je do du­żego garnka, do­dać ob­rane ze skórki i po­kro­jone po­mi­dory, ce­bulę po­kro­joną w pla­stry, sól i im­bir.
  2. Do­dać tyle wody, aby przy­kryła gęś, go­to­wać przez 3 go­dziny, na ma­łym ogniu tak, aby po ugo­to­wa­niu gęsi po­wstał sos.
  3. Po­da­wać gęś po­laną so­sem, z ugo­to­wa­nym na sypko ry­żem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x