Napoje warzywno owocowe
Napoje warzywno owocowe
Napój z kiszonej kapusty.
½ l soku z kiszonej kapusty,
¼ łyżeczki musztardy,
Składniki:
Przygotowanie:
- Musztardę rozetrzeć z sosem «kabulem» 1 lub z rozpuszczoną kostką przyprawy do zup, dodać sok z kiszonej kapusty o delikatnym, winnym smaku, wodę, przyprawić solą, cukrem i pieprzem, oziębić, przecedzić.
- Podawać w filiżankach z kruchymi, drożdżowymi paluszkami, grzankami itp.
1 – «kabul» gęsty sos do zimnych mięs, przyrządzony z musztardy i galaretki porzeczkowej lub przecieru pomidorowego» Słownik języka polskiego PWN 1998.
Napój z kwasu burakowego
Składniki:
- 1 l soku z kiszonych buraków,
- 1 łyżeczka siekanego koperku i szczypiorku,
- sól, cukier,
Przygotowanie:
- Młody, trzydniowy kwas burakowy przyprawić do smaku cukrem, solą, dodać szczypiorek, koperek.
- Można dodać kilka łyżek śmietany.
Napoje warzywno owocowe – z soku owocowego i marchwi
Składniki:
- 1 kg marchwi,
- ½ l wody,
- 1/16 – 1/8 l soku żurawinowego lub porzeczkowego,
- cukier,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Świeżą marchew umyć, oskrobać, opłukać zetrzeć na tarce o drobnych otworach, zalać przegotowaną, zimną wodą, pozostawić na 1 – 2 godziny.
- Wycisnąć sok, przyprawić cukrem i sokiem z cytryny, żurawin lub porzeczek.
- Podawać w szklankach.
- Sok marchewkowy można uzyskać używając sokowirówki.
Napój z głogu (owoc dzikiej róży)
Składniki:
- 6 dag głogu,
- 1 l wody,
- cukier,
Przygotowanie:
- Suszone owoce głogu opłukać, zalać przegotowaną ciepłą wodą, przykryć szczelnie i zostawić na noc.
- Przed użyciem napój szybko podgrzać, przecedzić, osłodzić do smaku, podawać gorący.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]