Desery i napojeDietyEKOPRZEPISY

Napoje warzywno owocowe

Napoje warzywno owocowe


Napój z kiszonej kapusty.


½ l soku z kiszonej kapusty,

¼ łyżeczki musztardy,

Składniki:

  • ⅛ l przegotowanej wody,
  • sól, pieprz, cukier,
  • 1 łyżeczka sosu «kabul» lub kostka przyprawy do zup,

Przygotowanie:

  1. Musztardę rozetrzeć z sosem «kabulem» 1 lub z rozpuszczoną kostką przyprawy do zup, dodać sok z kiszonej kapusty o delikatnym, winnym smaku, wodę, przyprawić solą, cukrem i pieprzem, oziębić, przecedzić.
  2. Podawać w filiżankach z kruchymi, drożdżowymi paluszkami, grzankami itp.

1 «kabul» gęsty sos do zimnych mięs, przyrządzony z musztardy i galaretki porzeczkowej lub przecieru pomidorowego» Słownik języka polskiego PWN 1998.


Napój z kwasu burakowego


Składniki:

Przygotowanie:

  1. Młody, trzydniowy kwas burakowy przyprawić do smaku cukrem, solą, dodać szczypiorek, koperek.
  2. Można dodać kilka łyżek śmietany.

Napoje warzywno owocowe – z soku owocowego i marchwi


Składniki:

  • 1 kg marchwi,
  • ½ l wody,
  • 1/16 – 1/8 l soku żurawinowego lub porzeczkowego,
  • cukier,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

  1. Świeżą marchew umyć, oskrobać, opłukać zetrzeć na tarce o drobnych otworach, zalać przegotowaną, zimną wodą, pozostawić na 1 – 2 godziny.
  2. Wycisnąć sok, przyprawić cukrem i sokiem z cytryny, żurawin lub porzeczek.
  3. Podawać w szklankach.
  4. Sok marchewkowy można uzyskać używając sokowirówki.

Napój z głogu (owoc dzikiej róży)

Składniki:

  • 6 dag głogu,
  • 1 l wody,
  • cukier,

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce głogu opłukać, zalać przegotowaną ciepłą wodą, przykryć szczelnie i zostawić na noc.
  2. Przed użyciem napój szybko podgrzać, przecedzić, osłodzić do smaku, podawać gorący.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x