Grzane wino, piwo, poncz
Grzane wino, piwo, poncz, poncz? .
Grzane wino.
Składniki:
- 1 l czerwonego wina,
- 10 – 12 dag cukru,
- 5 goździków,
- 1 gałka muszkatołowa,
- kawałek cynamonu,
Przygotowanie:
- Połowę gałki muszkatołowej i cynamon utrzeć, wszystkie składniki zagotować razem, przecedzić, podawać w kokilkach na grzane wino.
Piwo grzane
Składniki:
- 1 l piwa,
- 4 żółtka,
- 10 – 15 dag cukru,
- cynamon,
- goździki,
Przygotowanie:
- Zagotować piwo z korzeniami.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dolewać po trochu gorące piwo, zaciągnąć na ogniu ubijając.
- Gdy zgęstnieje – odstawić.
- Należy uważać, aby się nie zagotowało, gdyż zetną się żółtka.
- Podawać ze słodkimi grzankami.
Poncz
Składniki:
- 10 -15 dag cukru,
- ¼ l wody,
- skórka z cytryny i z pomarańczy,
- 1 kieliszek rumu lub olejek rumowy,
Przygotowanie:
- Cukier zagotować z wodą i skórką cytrynową lub pomarańczową, ostudzić, połączyć z rumem.
- Używać do nasączania krążków tortowych i niektórych ciast drożdżowych, np. babki.
Poncz ?.
Składniki:
- ½ l białego wina,
- ½ l czerwonego wina,
- 15 – 20 dag cukru,
- ¼ l herbaty,
- skórka z cytryny,
- ⅛ l araku,
Przygotowanie:
- Zmieszać herbatę z winem i arakiem, dodać cukier, zagotować.
- Dla zapachu wrzucić skórkę z cytryny, którą wyjmiemy przed podaniem ponczu.
- Po zagotowaniu nalać poncz do szklanek, włożyć do każdej plasterek cytryny.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]