Grzane wino, piwo, poncz

Grzane wino, piwo, poncz, poncz𝟚 .


Grzane wino.

Składniki:

  • 1 l czerwonego wina,
  • 10 – 12 dag cukru,
  • 5 goździków,
  • 1 gałka muszkatołowa,
  • kawałek cynamonu,

Przygotowanie:

  1. Połowę gałki muszkatołowej i cynamon utrzeć, wszystkie składniki zagotować razem, przecedzić, podawać w kokilkach na grzane wino.

Piwo grzane

Składniki:

  • 1 l piwa,
  • 4 żółtka,
  • 10 – 15 dag cukru,
  • cynamon,
  • goździki,

Przygotowanie:

  1. Zagotować piwo z korzeniami.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dolewać po trochu gorące piwo, zaciągnąć na ogniu ubijając.
  3. Gdy zgęstnieje – odstawić.
  4. Należy uważać, aby się nie zagotowało, gdyż zetną się żółtka.
  5. Podawać ze słodkimi grzankami.

Poncz

Składniki:

  • 10 -15 dag cukru,
  • ¼ l wody,
  • skórka z cytryny i z pomarańczy,
  • 1 kieliszek rumu lub olejek rumowy,

Przygotowanie:

  1. Cukier zagotować z wodą i skórką cytrynową lub pomarańczową, ostudzić, połączyć z rumem.
  2. Używać do nasączania krążków tortowych i niektórych ciast drożdżowych, np. babki.

Poncz 𝟮.

Składniki:

  • ½ l białego wina,
  • ½ l czerwonego wina,
  • 15 – 20 dag cukru,
  • ¼ l herbaty,
  • skórka z cytryny,
  • ⅛ l araku,

Przygotowanie:

  1. Zmieszać herbatę z winem i arakiem, dodać cukier, zagotować.
  2. Dla zapachu wrzucić skórkę z cytryny, którą wyjmiemy przed podaniem ponczu.
  3. Po zagotowaniu nalać poncz do szklanek, włożyć do każdej plasterek cytryny.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x