Ciasto potrawyDania głównePRZEPISY

Prażuchy

Prażuchy –

można przyrządzać na rożne sposoby. Jednym z wariantów jest prażucha z mąką pszenną i gryczaną, na która przepis zamieszczamy poniżej.


Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej,
  • 20 dag mąki gryczanej,
  • 6 dag słoniny do polania,
  • sól,

prazuchy

Przygotowanie:

  1. Przesianą mąkę zrumienić w piekarniku, lub na dużej patelni na płycie na jasnozłoty kolor, często mieszając.
  2. Mąkę wsypać do garnka, zalać wrzącą, osoloną wodą, szybko mieszać i rozcierać dokładnie, aby nie było grudek (wody dać tyle, aby ciasto było gęste – to jest około pół litra).
  3. Pozostawić w garnku pod przykryciem na brzegu płyty na ok. ½ godziny lub wstawić do piekarnika i zapiec.
  4. Słoninę pokroić w kostkę, stopić.
  5. Łyżkę stołową zanurzać w tłuszczu i kłaść nieduże kluski na ogrzany półmisek.
  6. Z wierzchu okrasić słoniną, można również polać topionym, wędzonym boczkiem.
  7. Prażuchy można przyrządzać tylko z mąki pszennej lub (i) gryczanej.
  8. Podaje się również posypane serem twarogowym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x