Prażuchy
Prażuchy –
można przyrządzać na rożne sposoby. Jednym z wariantów jest prażucha z mąką pszenną i gryczaną, na która przepis zamieszczamy poniżej.
Przygotowanie:
- Przesianą mąkę zrumienić w piekarniku, lub na dużej patelni na płycie na jasnozłoty kolor, często mieszając.
- Mąkę wsypać do garnka, zalać wrzącą, osoloną wodą, szybko mieszać i rozcierać dokładnie, aby nie było grudek (wody dać tyle, aby ciasto było gęste – to jest około pół litra).
- Pozostawić w garnku pod przykryciem na brzegu płyty na ok. ½ godziny lub wstawić do piekarnika i zapiec.
- Słoninę pokroić w kostkę, stopić.
- Łyżkę stołową zanurzać w tłuszczu i kłaść nieduże kluski na ogrzany półmisek.
- Z wierzchu okrasić słoniną, można również polać topionym, wędzonym boczkiem.
- Prażuchy można przyrządzać tylko z mąki pszennej lub (i) gryczanej.
- Podaje się również posypane serem twarogowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]