Dania głównePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Indyk w sosie czekoladowym

Indyk w sosie czekoladowym.

Mole de Gu­ajo­lote.


Po­trawa mek­sy­kań­ska. 
Indyk w sosie czekoladowym Mole de Gu­ajo­lote.

Skład­niki:

  • 1 in­dyczka, 
  • 20 dag ce­buli, 
  • 6 dag ma­sła, 
  • ½ szklanki mleka, 
  • 25 dag czer­stwej bułki, 
  • 15 dag mie­lo­nej wie­przo­winy, 
  • 1 zą­bek czosnku, 
  • 2 jajka, 
  • ¾ szklanki bia­łego wina
  • ½ szklanki śmie­tany, 
  • 15 dag ka­kao, 
  • pieprz, bar­dzo ostra pa­pryka, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Spra­wioną i wy­mytą in­dyczkę na­trzeć lekko solą i zo­sta­wić na kilka go­dzin, aby skru­szała.
    1. Farsz: Bułkę na­mo­czyć w cie­płym mleku i od­ci­snąć. 
    2. Drobno po­kro­joną ce­bulę prze­sma­żyć na ma­śle (3 dag), do­dać wie­przo­winą, od­ci­śniętą bułkę, jajka i roz­tarty czo­snek, przy­pra­wić solą, pie­przem i pa­pryką. 
  2. Na­dziać tym far­szem in­dyczkę i za­szyć otwór. 
  3. Piec w pie­kar­niku w przy­kry­tej bryt­fan­nie, do­da­jąc po­zo­stałe ma­sło; w cza­sie pie­cze­nia po­le­wać so­sem spod in­dyczki. 
  4. Płyn spod in­dyczki wy­mie­szać z wi­nem, za­go­to­wać na ma­łym ogniu, do­da­jąc śmie­tanę wy­mie­szaną z ka­kao i pa­pryką. 
  5. Po­da­wać in­dyczkę po­laną czę­ścią sosu, po­zo­stały sos w so­sjerce. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x