Dania główneObiad

Kotlet schabowy panierowany

Kotlet schabowy panierowany.

Na jeden kotlet potrzeba około 17 dag schabu, gdyż kotlety bardzo cienkie, mimo panierowania stają się bowiem po usmażeniu zbyt suche. Po odcięciu kości kręgosłupa, wpierw wyciąć kotlety pozostawiając przy każdym kostką. Chyba, że kupujemy schab już wstępnie przygotowany do kotletów albo bez kości. Kotlety z kostką wyglądają na talerzu apetyczniej, poza tym mięso przy kostce jest smaczniejsze. 


Składniki:

  • 70 dag schabu,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag masła,
  • 3 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • 8 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Kotlety najpierw rozbić, a samą kostkę i mięso przy niej – mocniej, aby zrównać ją z mięsem kotleta. W przeciwnym razie mięso przy kostce może pozostać niedosmażone.
  2. Doskonałego smaku nabierają kotlety schabowe, jeżeli też na ½ godziny przed smażeniem wetrzemy w mięso trochę dobrze startego majeranku. 
  3. Następnie kotlety lekko naciąć w 2 – 3 miejscach na obwodzie, posolić. Później oprószyć mąką, i maczać w rozbitym jajku, opanierować w tartej (jasnej) bułce, przyciskając silnie kotlet do wysypanej na równej powierzchni bułki. 
  4. Należy pamiętać że od jakości tartej bułki, która powinna być jasna, miałka i nie mieszana z tartym chlebem, w dużym stopniu zależy piękny, złocisty kolor smażonego mięsa. 
  5. Kotlet schabowy panierowany wpierw smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu wieprzowym. Najpierw z dwóch stron na rumiano, a następnie dosmażyć na brzegu płyty kuchennej, albo na małym ogniu. 
  6. Po usmażeniu dodać trochę masła, łyżkę wody, przykryć patelnię z kotletami szczelnie pokrywką i potrzymać około 5 minut. Kotlety staną się wskutek tego bardziej soczyste i kruche. 
  7. Podawać na ogrzanych talerzach z ziemniakami pureé, frytkami, jeszcze lepiej z ziemniakami smażonymi w talarkach, z kapustą, z pomidorami, sałatką z czerwonej lub białej kiszonej  kapusty, ogórkiem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x