Zupa szparagowa

Zupa szparagowa.


Składniki:

  • 50 – 60 dag szparagów
  • 25 dag włoszczyzny, 
  • 1 ½ l wody, 
  • ⅛ l śmietany, 
  • 2 dag tłuszczu, 
  • 3 dag mąki, 
  • 1 – 2 żółtka surowe), 
  • sól, cukier, 

szparagi

Przygotowanie:

  1. Szparagi opłukać, wpierw oczyścić z włókien, odciąć główki i ugotować je osobno w małej ilości wody osolonej i lekko ocukrzonej. 
  2. Następnie warzywa umyte, oczyszczone i opłukane, oraz pozostałe szparagi zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić i ugotować. 
  3. Przecedzić wywar, szparagi przetrzeć przez sito, przelewając wywarem (można je przemielić przez maszynkę do mięsa, lub przepuścić przez gęstą siatkę). 
  4. Podprawić zawiesiną z mąki i zimnej wody, wlać ją do zupy i zagotować. 
  5. Dodać główki szparagowe wraz z wodą w której się gotowały, osolić dodać też cukier do smaku. 
  6. Tuż przed samym podaniem połączyć ze śmietaną rozmąconą z żółtkami. 
  7. Podawać z łazankami, grzankami, groszkiem ptysiowym, grzankami ostrymi
  8. Zupa szparagowa może być również sporządzona na wywarze z kości, można ją również podprawić śmietanką zamiast śmietaną. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x