ObiadPRZEPISYZupy

Zupa wiosenna

Zupa wiosenna ze szpinakiem.

Zupa ta należy do kategorii zup podprawianych zasmażką. To najbardziej popularny sposób podprawiania zupy. Ze świeżymi, wiosennymi jarzynkami to naprawdę sezonowy rarytas. Poza sezonem można użyć mrożonek, lecz oczywiście nie będzie to już takie pyszne. 


Składniki:

  • 30 dag mięsa z kością, 
  • 25 dag włoszczyzny, 
  • 1½ l wody, 
  • 10 dag szpinaku
  • 2 duże główki sałaty, 
  • 3 dag mąki, 
  • ⅛ l śmietany lub śmietanki, 
  • sól, 
  • 1 łyżka zielonego koperku i pietruszki, 

Przygotowanie:

  1. Z mięsa, kości i warzyw najpierw ugotować wywar
  2. Sałatę, szczaw, i szpinak wpierw opłukać, przebrać, odciąć korzonki, przepuścić przez maszynkę do mięsa. 
  3. Połowę włożyć do wazy, następnie resztę ugotować szybko w małej ilości wody, zmieszać z przecedzonym wywarem. 
  4. Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l zimnej wody, wreszcie zagotować, osolić. 
  5. Na koniec dodać śmietanę lub śmietankę. 
  6. Wsypać koperek i siekaną zieloną pietruszkę. 
  7. Wlać do wazy. 
  8. Zupa wiosenna może być podawana z pulpetami z mięsa, kostką z kaszy manny lub grzankami z bułki
  9. Do zupy wiosennej można dodać surowe żółtka. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x