Dania główneMięso - potrawyObiad

Pulpety z mięsa

Pulpety z mięsa


Składniki:

  • 15 dag mięsa surowego lub gotowanego,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 3 dag czerstwej bułki,
  • 2 dag tartej bułki,
  • 2­ jaja,
  • 2 dag mąki do wyrabiania,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w krążki, najpierw usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
  2. Bułkę namoczyć, odcisnąć, następnie razem z cebulą i z mięsem przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  3. Dodać jaja, sól, pieprz, siekaną zieloną pietruszkę i tartą bułkę, razem dokładnie utrzeć.
  4. Wyrabiać w mące niewielkie knedelki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
  6. Pulpety z mięsa można podawać do rosołu, kapuśniaku, zupy szczawiowej, wiosennej.
  7. Zamiast w wodzie można ugotować pulpety w zupie.
  8. Pulpety z drobiu robi się tak jak z mięsa

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x