Pulpety z mięsa
Pulpety z mięsa
Składniki:
- 15 dag mięsa surowego lub gotowanego,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag tłuszczu,
- 3 dag czerstwej bułki,
- 2 dag tartej bułki,
- 2 jaja,
- 2 dag mąki do wyrabiania,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w krążki, najpierw usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
- Bułkę namoczyć, odcisnąć, następnie razem z cebulą i z mięsem przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Dodać jaja, sól, pieprz, siekaną zieloną pietruszkę i tartą bułkę, razem dokładnie utrzeć.
- Wyrabiać w mące niewielkie knedelki wielkości orzecha włoskiego.
- Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
- Pulpety z mięsa można podawać do rosołu, kapuśniaku, zupy szczawiowej, wiosennej.
- Zamiast w wodzie można ugotować pulpety w zupie.
- Pulpety z drobiu robi się tak jak z mięsa.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]