Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa.


Składniki:

  • ¼ kg włoszczyzny, 
  • 15 dag szczawiu
  • 1 ½ l wody, 
  • 2 kostki przyprawy do zupy, 
  • 3 – 4 dag mąki, 
  • ¼ l mleka, 
  • 1 – 2 żółtka (surowe), 
  • 3 dag masła lub margaryny, 
  • sól, 

zielony-szczaw

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, wpierw zalać wrzącą wodą, dodać 1 dag tłuszczu, osolić, ugotować. 
  2. Szczaw opłukać, następnie odciąć korzonki, przepuścić przez maszynkę do mięsa, połowę włożyć do  wazy, resztę ugotować w małej ilości wody. 
  3. Wywar odcedzić, podprawić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. 
  4. Wywar odcedzić, podprawić mąką rozmieszaną z mlekiem, zagotować. 
  5. Dodać pokruszone kostki przyprawy do zupy, ugotowany szczaw osolić. 
  6. Przed podaniem zmieszać z surowymi żółtkami, roztartymi z masłem. 
  7. Wlać do wazy. Zupa szczawiowa – gotowa. 
  8. Podawać z pulpetami z mięsa, z grzankami, z lanym ciastem, ryżem ugotowanym na sypko, pęczakiem, z jajami na twardo, jajami faszerowanymi, ziemniakami
  9. Zamiast mlekiem możemy naszą zupę szczawiową podprawić śmietaną albo śmietanką. 
  10. Możemy też zupę szczawiową przyrządzić na wywarze z kości

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x