Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa.
Składniki:
- ¼ kg włoszczyzny,
- 15 dag szczawiu,
- 1 ½ l wody,
- 2 kostki przyprawy do zupy,
- 3 – 4 dag mąki,
- ¼ l mleka,
- 1 – 2 żółtka (surowe),
- 3 dag masła lub margaryny,
- sól,
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, wpierw zalać wrzącą wodą, dodać 1 dag tłuszczu, osolić, ugotować.
- Szczaw opłukać, następnie odciąć korzonki, przepuścić przez maszynkę do mięsa, połowę włożyć do wazy, resztę ugotować w małej ilości wody.
- Wywar odcedzić, podprawić mąką rozmieszaną w małej ilości wody.
- Wywar odcedzić, podprawić mąką rozmieszaną z mlekiem, zagotować.
- Dodać pokruszone kostki przyprawy do zupy, ugotowany szczaw osolić.
- Przed podaniem zmieszać z surowymi żółtkami, roztartymi z masłem.
- Wlać do wazy. Zupa szczawiowa – gotowa.
- Podawać z pulpetami z mięsa, z grzankami, z lanym ciastem, ryżem ugotowanym na sypko, pęczakiem, z jajami na twardo, jajami faszerowanymi, ziemniakami.
- Zamiast mlekiem możemy naszą zupę szczawiową podprawić śmietaną albo śmietanką.
- Możemy też zupę szczawiową przyrządzić na wywarze z kości.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]