Ciasto potrawyDania główneObiad

Pierogi leniwe ze skwarkami

Pierogi leniwe ze skwarkami.

Ser twarogowy stanowi główny składnik takich potraw, jak pierogi leniwe, budynie i serniki. W innych potrawach występuje też jako dodatek – kluski z serem. Może też być składnikiem nadzienia takiego ciasta – pierogi ruskie, naleśniki z serem.

Twaróg, który używany jest do takich potraw powinien być dobrze odciśnięty. Ponieważ przy podniesieniu temperatury potrawy następuje proces kurczenia się białka sera i wypychanie z niego wody, konieczne jest dodanie takich dodatków, które zwiążą wodę. Dodajemy więc mąkę pszenną lub ziemniaczaną, bułkę tartą lub kaszę mannę, gotowane ziemniaki. Zestalenie wszystkich składników, czyli masy serowej, dodatków mącznych, cukru i tłuszczu powodują jaja, które ścinają się pod wpływem podwyższonej temperatury. Dodatek jaj jest też konieczny. 


Składniki:

  • 40 dag sera (twarogu), 
  • 15 dag ugotowanych ziemniaków, 
  • 3 jaja, 
  • 3 dag mąki do podsypania, 
  • 4 dag mąki ziemniaczanej, 
  • 1 dag czarnuszki
  • 3 dag tłuszczu, 
  • wytopione skwarki z boczku wędzonego, bekonu lub ze słoniny do polania.

Przygotowanie:

  1. Najpierw ugotowane, obrane ziemniaki i świeży, dobrze odciśnięty ser przetrzeć przez sito albo przepuścić przez maszynkę do mięsa. 
  2. Utrzeć tłuszcz, dodając do niego kolejno żółtka, włożyć ser, utrzeć na jednolitą masę. Ubić pianę z białek, włożyć na masę serową, dodać mąkę ziemniaczaną, dodać czarnuszkę, wymieszać i lekko osolić. 
  3. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć na nią ciasto, uformować wałek o grubości ok. 3 cm, spłaszczyć, tępą stroną noża zrobić kratkę, pokroić na skośne kawałki o szerokości ok. 2 cm. 
  4. Leniwe pierogi wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać je i przykryć pokrywką. 
  5. Gdy się zagotują, odsunąć na bok płyty, wybierać cedzakową łyżką na półmisek. 
  6. Bekon lub boczek wędzony pokroić, przetopić na patelni do zarumienienia. 
  7. Pierogi leniwe ze skwarkami są odmianą pierogów leniwych zwykle podawanych z masłem albo ze śmietaną. 

Wspaniałe są też pierogi leniwe ze skwarkami, kiedy opieczemy je na tłuszczu pozostałym z wytopienia skwarków.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x