Leniwe pierogi

Leniwe pierogi I 

To kluski robione z dodatkiem sera białego – twarogu.


Składniki:

  • ½ kg sera białego (twarogu), 
  • 3 jaja, 
  • 15 dag mąki
  • 3 dag mąki do podsypania, 
  • 3 dag tłuszczu, 
  • 2 dag tartej bułki
  • 3 dag masła do polania, 

Przygotowanie:

  1. Ser świeży, dobrze odciśnięty, niekwaśny, wpierw przetrzeć przez sito albo przepuścić przez maszynkę. 
  2. Później utrzeć tłuszcz, dodać kolejno żółtka, dołożyć ser i utrzeć na jednolitą masę. 
  3. Ubić pianę z białek, wyłożyć ją na naszą masę serową, następnie dodać mąkę i lekko osolić, dobrze wymieszać.
  4. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, następnie zrobić wałek o grubości około 3 cm, później go spłaszczyć, tępą stroną noża zrobić kratkę, krajać na cienkie kawałki o grubości 2 – 3 cm. 
  5. Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę partiami, zamieszać je i przykryć. 
  6. Gdy się zagotują, przesunąć na brzeg płyty, albo na mniejszy ogień, wybierać łyżką cedzakową na półmisek. 
  7. Polać stopionym masłem, można też przyrumienioną bułką. 
  8. Do pierożków można podać też śmietanę. 

leniwe-pierogi-ze-smietana
Leniwe ze śmietaną. 

Leniwe pierogi II

Składniki:

  • 40 dag sera (twarogu), 
  • 15 dag ziemniaków (ugotowanych), 
  • 3 jaja, 
  • 3 dag mąki do podsypania, 
  • 3­ dag tłuszczu, 
  • 4 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 dag tartej bułki
  • 3 dag masła do polania, 

Przygotowanie:

  1. Najpierw świeży ser i ugotowane ziemniaki przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. 
  2. Przyrządzić pierogi według powyższego przepisu na «Le­niwe pierogi I». 
  3. Zamiast mąki pszennej dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną. 

leniwe-pierogi-II
Leni­we pierogi – 2.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x