Knedle serowe

Knedle serowe


Składniki:

  • ½ kg sera (twarogu), 
  • 10 dag kaszy manny, 
  • 4 jaja, 
  • 3 dag mąki, 
  • 3 dag tłuszczu, 
  • 3­ łyżki mleka, 
  • sól, 
  • 3 dag masła do polania, 
  • 2 dag bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Najpierw zalej kaszę mannę na pół godziny. 
  2. Później przepuść przez maszynkę, lub przetrzyj przez sito świeży, dobrze odciśnięty, niekwaśny ser.
  3. Utrzyj tłuszcz, dodając kolejno żółtka, włóż ser, kaszę mannę, utrzyj wszystko na gładką masę. 
  4. Ubij pianę z jajek, połóż na masę serową i wymieszaj. 
  5. Uformuj w mące gałeczki o wielkości orzecha włoskiego, ugotuj jeden knedel na próbę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj 2 – 3 łyżki mąki pszennej. 
  6. Wrzucaj knedle partiami na wrzącą, osoloną wodę, zamieszaj, przykryj. 
  7. Gdy się zagotuję, odsuń na brzeg płyty, wybieraj łyżką cedzakową na półmisek. 
  8. Knedle serowe podawaj ze stopionym masłem, zmieszanym ze zrumienioną bułką tartą lub ze śmietaną. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x