Ciasto potrawyPRZEPISYWyroby cukiernicze

Keks królewski

Podpisuję się pod metodami naszych prababek, że podstawową metodą spulchniania ciasta jest ubijana na sztywno piana z jajek. Ale nie zawsze te piana jest taka jakbyśmy sobie wymarzyli. Ciasto uda się, gdy użyte jaja będą absolutnie świeże, a piana usztywniona zostanie przy użyciu cukru kryształu. Dlatego trochę bardziej współczesne przepisy przewidują użycie współczesnych środków spulchniających. Toteż efekt idealnego cia­sta pia­sko­wego osiągniemy przy starannym wykonaniu czynności wymienionych w przepisie na jego przygotowanie. Oto potrzebne składniki na  Keks królewski i czynności przy jego pieczeniu.

Skład­niki:

  • 1½ szklanki mleka;
  • 1 szklanka na­mo­czo­nych ro­dzy­nek;
  • ½ szklanki mąki ziem­nia­cza­nej;
  • 2 ły­żeczki proszku do pie­cze­nia;
  • ¾ kostki ma­sła;
  • ½ szklanki cu­kru;
  • 4 jaja;
  • ⅓ szklanki grubo po­kro­jo­nej skórki po­ma­rań­czo­wej;
  • 10 dkg orze­chów wło­skich lub ob­ra­nych, zru­mie­nio­nych mig­da­łów;
  • 1 ły­żeczka rumu, wi­niaku lub wódki;
  • ¼—½  ły­żeczki za­pa­chu wa­ni­lio­wego;

Keks królewski – przy­go­to­wa­nie:

  1. Pro­sto­kątną lub kek­sową blaszkę wy­sma­ro­wać ma­słem
    i po­sy­pać mąką, pie­kar­nik roz­grzać do 180°C.
  2. Mąkę prze­siać, zmie­szać z prosz­kiem do pie­cze­nia.
  3. Ma­sło ro­ze­trzeć do­da­jąc stop­niowo cu­kier, aż po­wsta­nie pu­szy­sta masa.
  4. Ucie­ra­jąc, do­dać pierw­sze jajko, na­stęp­nie do­da­wać ko­lejne jajka i po łyżce mąki – stale ucie­ra­jąc.
  5. Ubić aż do po­łą­cze­nia.
  6. Masę ma­ślano—ja­jową wy­mie­szać z po­zo­stałą mąką na jed­no­lite cia­sto,
    do­dać skórkę po­ma­rań­czową, ro­dzynki, orze­chy lub mig­dały i aro­mat, wy­mie­szać.
  7. Cia­sto prze­ło­żyć do formy, wy­rów­nać i piec około 1¼  godz.
  8. Cia­sto wy­jąć z blaszki, po­zo­sta­wić w for­mie około 5 mi­nut, wy­ło­żyć na ta­lerz,
    po 20 mi­nu­tach przy­kryć mi­ską i od­sta­wić na dwa dni.
  9. Keks kró­lew­ski krótko przed po­da­niem po­sy­pać cu­krem—pu­drem lub po­lu­kro­wać.
keks-bakaliowy
Keks kró­lew­ski.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x