Dania głównePRZEPISY

Barbarki zapiekane

Barbarki zapiekane – pierogi pikantne. 


Składniki:

  • ciasto: 
  • 20 dag mąki, 
  • 1 jajko, 
  • 10 dag masła, 
  • 1/8 l wody, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, 
  • nadzienie: 
  • 20 dag gotowanego mięsa mielonego, 
  • 3 średnie ziemniaki, 
  • 1 białko, 
  • 1 cebula, 
  • 1­ łyżka oleju, 
  • majeranek, sól, pieprz, 
  • ponadto: 
  • 2 dag margaryny do posmarowania foremki, 
  • 1 żółtko, 
  • 2 łyżki wody, 

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

  1. Mieszamy przesianą mąkę z masłem, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Dodajemy wpierw jajko, kilka łyżek zimnej wody, zagniatamy ciasto.
  2. Po dokładnym zagnieceniu formujemy wałek, owijamy go w folię, na koniec wkładamy do lodówki na około ½ godziny.
  3. Schłodzone ciasto lekko obsypujemy mąką, kroimy na części i rozwałkowujemy na placki o grubości około 4 mm, następnie wycinamy z nich dość duże krążki (około 10 cm). 

Przygotowanie nadzienia: 

  1. Ziemniaki gotujemy, studzimy, przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa, albo przez praskę do ziemniaków, dodajemy ugotowane, zmielone mięso, dodajemy zeszkloną na oleju posiekaną wcześniej cebulę, ubijamy na pianę białko, dodajemy do masy, wreszcie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie mieszamy. 

Klejenie pierogów: 

  1. Na każdy wykrojony krążek ciasta najpierw nakładamy na środek porcję nadzienia i dokładnie zaklejamy brzegi.
  2. Później smarujemy nasze poklejone barbarki rozmąconym z 2 łyżkami wody żółtkiem.
  3. Układamy je na wysmarowaną margaryną blaszkę i pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (180-220ºC) przez około ½ godziny. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x