Gnocchi włoskie kopytka
Gnocchi włoskie kopytka
Składniki:
- ciasto:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 szklanka mąki,
- 3 żółtka,
- 1 łyżka majeranku,
- sól, pieprz,
- ponadto:
- 10 dag sera pleśniowego,
- 5 dag masła,
- natka pietruszki,
Przygotowanie:
przygotowanie ciasta:
- Obrane ziemniaki ugotować. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa, albo przecisnąć prze praskę do ziemniaków.
- Masę przełożyć na stolnicę, dodać przesianą przez sito mąkę, majeranek, żółtka z jajek, przyprawić pieprzem i solą.
- Zagnieść i wyrobić dokładnie ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować kulki i uformować je widelcem, zostawiając na cieście wyraźne ślady.
gotowanie gnocchi:
- W szerokim rondlu zagotować wodę, osolić, do wrzątku wkładamy porcjami gnocchi. Gotować przez 15 minut, często mieszając.
- Kiedy już się zagotują, odkryć pokrywkę, po wypłynięciu na powierzchnię wyjąć je przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Rozkruszyć na dno talerzy ser pleśniowy, na niego wyłożyć gorące kluski. Po wierzchu posypać wiórkami masła. Wymieszać.
- Udekorować po wierzchu posiekaną natką.
- Gnocchi – włoskie kopytka – można podać z sosem grzybowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]