Gnocchi włoskie kopytka

Gnocchi wło­skie ko­pytka

Skład­niki:

  • cia­sto: 
  • 1 kg ziem­nia­ków, 
  • 1 szklanka mąki, 
  • 3 żółtka, 
  • 1 łyżka ma­je­ranku
  • sól, pieprz, 
  • po­nadto: 
  • 10 dag sera ple­śnio­wego, 
  • 5 dag ma­sła, 
  • na­tka pie­truszki, 

Przy­go­to­wa­nie:

przy­go­to­wa­nie cia­sta: 
  1. Ob­rane ziem­niaki ugo­to­wać. Od­ce­dzić i po­zo­sta­wić do wy­sty­gnię­cia. Na­stęp­nie prze­pu­ścić przez ma­szynkę do mięsa, albo prze­ci­snąć prze pra­skę do ziem­nia­ków. 
  2. Masę prze­ło­żyć na stol­nicę, do­dać prze­sianą przez sito mąkę, ma­je­ra­nek, żółtka z ja­jek, przy­pra­wić pie­przem i solą. 
  3. Za­gnieść i wy­ro­bić do­kład­nie cia­sto. Z wy­ro­bio­nego cia­sta ufor­mo­wać kulki i ufor­mo­wać je wi­del­cem, zo­sta­wia­jąc na cie­ście wy­raźne ślady. 
go­to­wa­nie gnoc­chi:
  1. W sze­ro­kim ron­dlu za­go­to­wać wodę, oso­lić, do wrzątku wkła­damy por­cjami gnoc­chi. Go­to­wać przez 15 mi­nut, czę­sto mie­sza­jąc. 
  2. Kiedy już się za­go­tują, od­kryć po­krywkę, po wy­pły­nię­ciu na po­wierzch­nię wy­jąć je przy po­mocy łyżki ce­dza­ko­wej. 
  3. Roz­kru­szyć na dno ta­le­rzy ser ple­śniowy, na niego wy­ło­żyć go­rące klu­ski. Po wierz­chu po­sy­pać wiór­kami ma­sła. Wy­mie­szać. 
  4. Ude­ko­ro­wać po wierz­chu po­sie­kaną na­tką. 
  5. Gnocchi – włoskie kopytka – można podać z sosem grzybowym

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x