Gicz cielęca
Gicz cielęca (wołowa)
– Sefrito.
Danie z Kuchni egipskiej. Najlepszym gatunkiem mięsa w tej kuchni jest baranina, która – podobnie jak w innych krajach muzułmańskich cieszy się dużą popularnością, lecz potrawy z cielęciny, czy młodej wołowiny są tu również chętnie serwowane.
Składniki:
- 2 golonki cielęce (wołowe z młodej jałówki, wtedy jedna),
- 50 g (kieliszek) oliwy,
- cytryna,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Każdą golonkę najpierw pociąć piłeczką na 3 części, wypłukać, nasolić, posypać pieprzem i obsmażyć na oliwie.
- ¾ l wody wymieszać ż sokiem z cytryna, zalać nią mięso i gotować przez 20 minut bez przykrycia na wolnym ogniu.
- Następnie przykryć naczynie i gotować jeszcze przez około 1 godzinę. W czasie gotowania woda powinna w efekcie znacznie wyparować.
- Gicz cielęca może być podawana z ryżem po egipsku polanym (własnym) sosem spod golonki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]