Dania główneMięso - potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Gicz cielęca

Gicz cielęca (wołowa)

– Sefrito.
Danie z Kuchni egipskiej. Najlepszym gatunkiem mięsa w tej kuchni jest baranina, która – podobnie jak w innych krajach muzułmańskich cieszy się dużą popularnością, lecz potrawy z cielęciny, czy młodej wołowiny są tu również chętnie serwowane.


Składniki:

  • 2 golonki cielęce (wołowe z młodej jałówki, wtedy jedna), 
  • 50 g (kieliszek) oliwy, 
  • cytryna, 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Każdą golonkę najpierw pociąć piłeczką na 3 części, wypłukać, nasolić, posypać pieprzem i obsmażyć na oliwie. 
  2. ¾ l wody wymieszać ż sokiem z cytryna, zalać nią mięso i gotować przez 20 minut bez przykrycia na wolnym ogniu. 
  3. Następnie przykryć naczynie i gotować jeszcze przez około 1 godzinę. W czasie gotowania woda powinna w efekcie znacznie wyparować. 
  4. Gicz cielęca może być podawana z ryżem po egipsku polanym (własnym)  sosem spod golonki. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x