KolacjaMięso - potrawyPRZEPISYPrzystawkiŚniadanie

Kanapki pieczone mięsa

Kanapki pieczone mięsa, z szynką i inne. 

Do przygotowania kanapek używamy różnego rodzaju pieczywa pokrajanego w dość cienkie kromeczki. Smarujemy je najpierw masłem, pastami albo gęstym sosem majonezowym. Kanapki okładamy ozdobnie wędliną, pieczonym, zimnym mięsem, rybą i innymi produktami dobieranymi zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu zewnętrznego. Mogą one stanowić samodzielną przekąskę, lub mogą wchodzić w skład różnorodnych przekąsek podawanych przed obiadem, czy też przed kolacją.


  1. Upieczony schab (Schab pieczony) wpierw ostudzić.
  2. Następnie, na krótko przed podaniem kroić na cienkie plastry w poprzek włókien.
  3. później ułożyć na metalowym lub porcelanowym półmisku.
  4. Podawać z zimnym sosem lub z chrzanem.

Pieczeń rzymska, kanapki, (klops)

klops pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska, czyli klops.
  1. Upieczone mięso (Potrawy z wołowiny pieczone) ostudzić, krajać w poprzek w plastry o grubości 1 – 1,5 cm.
  2. Plastry mięsa ułożyć rzędem na długim półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
  3. Podawać z ostrym zimnym sosem lub z chrzanem.

Sztufada jako zimna płyta

krojenie-swiezego-miesa

Składniki:

  • 70 dag wołowiny bez kości (zrazowa krzyżowa środkowa, plecówka)
  • ⅛ l octu,
  • ⅛ l wody,
  • 1 dag grzybków,
  • 5 dag cebuli,
  • 4 dag słoniny,

przybranie:

  • 1 pomidor,
  • zielenina,
  • 3 dag korniszonów,

Przygotowanie:

  1. Mięso (podłużny, gruby kawałek) opłukać, zalać octem rozcieńczonym wodą i pozostawić w chłodzie do następnego dnia, następnie wyjąć z octu, osuszyć, natrzeć olejem, obłożyć pokrojoną w talarki cebulą i położyć przykryte w chłodnym miejscu na 24 godziny.
  2. Po tym czasie cebulę usunąć.
  3. Pokroić słoninę w słupki, później posypać solą i pieprzem.
  4. Mięso naszpikowane słoniną rzędami co 3 – 4 cm, natrzeć także solą, oprószyć mąką, osmażyć na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron.
  5. Włożyć do rondla, dodać opłukany, pokruszony grzybek suszony, pozostały z osmażenia tłuszcz i dusić pod przykryciem 2 – 3 godziny, podlewając wodą.
  6. Gdy pieczeń jest miękka, położyć w zimnym miejscu i ostudzić.
  7. Wyjąć z sosu, pokroić w poprzek włókien nieco skośnie na cienkie, szerokie plastry.
  8. Podawać na podłużnym półmisku przybranym listkami sałaty, ćwiartkami pomidorów i połówkami korniszonów lub grzybkami z octu.

Rostbef, kanapki – pieczone mięso

  1. Upieczone mięso (Rostbef po angielsku) ostudzić.
  2. Z powierzchni mięsa usunąć zakrzepły sos i na krótko przed podaniem pokroić na cienkie plastry w poprzek włókien.
  3. Ułożyć na podłużnym półmisku porcelanowym lub metalowym przybranym listkami sałaty lub jarmużem.
  4. Podawać z ostrym zimnym sosem lub z chrzanem.

Pieczeń barania.

  1. Pieczeń (Pieczeń barania po angielsku) ostudzić.
  2. Zdjąć sznurek, z powierzchni mięsa usunąć zakrzepły tłuszcz i na krótko przed podaniem pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na szerokie, cienkie plastry.
  3. Ułożyć na podłużnym półmisku porcelanowym albo metalowym, przybrać listkami sałaty.
  4. Podawać z zimnym sosem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x