Chlebek domowy Środy

Chlebek domowy Środy –

ten film tłumaczy pokrótce jak zrobić własny pachnący, pulchny, o twardej skórce chleb domowy. Zobaczycie przepis na chleb orkiszowy z ziarnami, pszenny z sezamem i dodatkowo – razowy.

Aby przygotować zakwas zobaczcie także inny film: https://youtu.be/f5iBnFH7v5M , a schemat ze wskazówkami jak wykonać zakwas znajdziecie tutaj: http://srodagotuje.pl/chleb, a cały przepis tu: https://srodagotuje.pl/karta-przepisu…

Chleb Orkiszowy

z ziarnem.

– 200 g mąki orkiszowej,
– 100 g mąki żytniej,
– 100 g mąki pszennej,
– 8 g soli,
– 30 g ziaren słonecznika,
– 30­ g ziaren dyni,
– 30 g oleju rzepakowego,
– 130 g zakwasu,
– 200 g wody (45°C),
– ziarna do posypania,

Chleb Pszenny

z sezamem.

– 350 g mąki pszennej,
– 50 g mąki żytniej,
– 8 g soli, 30 g oleju,
– 130 g zakwasu,
– 200 g wody (45°C),
– sezam do posypania,

Chleb Razowy.

– 200 g mąki razowej,
– 100 g maki żytniej,
– 100 g mąki pszennej,
– 8 g soli,
– 30 g oleju,
– 130 g zakwasu,
– 200 g wody (45°C).


WYMIARY FORMY: podstawa 8,5cm x 22cm, na górze 10cm x 25 cm.
SPOSÓB PIECZENIA: po wyrośnięciu chleba  włączyć piekarnik na 250°C termoobieg. Pieczemy 15 – 18 min. póżniej natryskujemy nad chlebem w piekarniku wodą, pieczemy jeszcze 5 minut w 250°C.
Po pięciu minutach tymczasem zmniejszamy temp. do 200°C. Od tego momentu pieczemy 10 minut i natryskujemy ponownie, znowu pieczemy 5 minut. Na koniec wyjmujemy.
Jeśli nie ma termoobiegu, należy też wydłużyć każdy etap pieczenia przed natryskiwaniem o 3 do 5 minut.

UWAGA (23-10-2018):

Chlebek domowy  – tymczasem zmodyfikowałem nieco przygotowanie ciasta. Nie wykonuję już rozruchu początkowego tylko po wyjęciu zakwasu z lodówki przygotowuję chleb tak jak w filmie jednak zalewam mąkę wodą o temp. 55°C. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na 10h i jest OK. W ten sposób można przygotować ciasto np późnym wieczorem i rano upiec 🙂


Print Friendly, PDF & Email
5 1 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x