Rogaliki drożdżowe bez cukru

Rogaliki drożdżowe bez cukru


Składniki:

  • ½ kg mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • 5 łyżek mleka (zimnego),
  • 2 jaja,
  • ¼ kg margaryny (1 kostka),
  • 1 cukier wanilinowy,
  • sól,
  • 1 żółtko do smarowania rogalików,
  • tłuszcz do posmarowania blaszki

Nadzienie:

  • 4 łyżki marmolady różanej,
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego,

Przygotowanie:

  1. Zarobić ciasto, zawinąć w czystą ściereczkę i włożyć na dwie godziny do lodówki.
  2. Podzielić tą porcję ciasta na trzy części.
  3. Każdą z części rozwałkować na grubość 3 mm, następnie podzielić na 12 części, krojąc po średnicy rozwałkowanego koła.
  4. Na końcu każdego kawałka położyć niewielką ilość nadzienia, zwijać i formować rogaliki.
  5. Posmarować po wierzchu rozmąconym żółtkiem.
  6. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
  7. Rogaliki drożdżowe po upieczeniu wystudzić i po wierzchu posypać lekko cukrem—pudrem.

 


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x