Półkruche babeczki z bitą śmietanką i owocami
Półkruche babeczki z bitą śmietanką i owocami
Ciasta półkruche w porównaniu do ciasta kruchego charakteryzuje się raczej niedużą ilością tłuszczu w stosunku do mąki i małą ilością jaj. Dlatego konieczny jest dodatek proszku spulchniającego. Stosunek tłuszczu do mąki wynosi 10% – 35%, cukru pudru lub bardzo miałkiego kryształu również 30%, amoniaku lub proszku do pieczenia 1 – 1,5% w zależności od ilości użytego tłuszczu, płynu (mleko lub mleko i śmietana) 5 – 20%, jaj około 10%.
Składniki:
- 20 dag mąki luksusowej,
- 7 dag masła,
- 7 dag cukru pudru,
- ½ łyżeczki amoniaku,
- 1½ łyżki mleka,
- 1 jajo,
- masło do foremek,
krem:
- 20 dag śmietany kremówki,
- 2 dag cukru pudru,
- 35 dag drobnych owoców,
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, wpierw posiekać z mąką do wielkości ziarenek grochu.
- W mące zrobić szerokie wgłębienie, dodać jajo, następnie cukier i amoniak rozpuszczonych w zimnym mleku.
- Zarobić nożem ciasto i szybko zagnieść ciasto później wynieść na 10 minut w chłodne miejsce.
- Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasta do grubości ½ cm.
- Ustawić blisko siebie foremki w kształcie czworoboku poprzednio posmarowane roztopionym tłuszczem za pomocą pędzelka.
- Rozwałkowane ciasto przenieść następnie na wałku i przykryć nim foremki.
- Nad każdą foremką zrobić lekkie wgłębienie z rozwałkowanego ciasta, przesunąć po powierzchni ciasta, przesunąć wałek po powierzchni ciasta.
- Foremki z babeczkami ustawić na blasze i upiec w gorącym piekarniku.
- Po upieczeniu ustawić babeczki w foremkach na stolnicy dnem do góry, a gdy przestygną lekko uderzyć trzonkiem noża o dno foremki i wyjąć z nich korpusiki.
- Ubić kremówkę z cukrem na gęsty krem i wymieszać z drobnymi owocami, jak maliny, poziomki, winogrona itp.
- Napełnić półkruche babeczki – korpusiki kremem z owocami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]