Desery i napojeWypiekaneWyroby cukiernicze

Półkruche babeczki z bitą śmietanką i owocami

Półkruche babeczki z bitą śmietanką i owocami

Ciasta półkruche w porównaniu do ciasta kruchego charakteryzuje się raczej niedużą ilością tłuszczu w stosunku do mąki i małą ilością jaj. Dlatego konieczny jest dodatek proszku spulchniającego. Stosunek tłuszczu do mąki wynosi 10% – 35%, cukru pudru lub bardzo miałkiego kryształu również 30%, amoniaku lub proszku do pieczenia 1 – 1,5% w zależności od ilości użytego tłuszczu, płynu (mleko lub mleko i śmietana) 5 – 20%, jaj około 10%.

Składniki:

  • 20 dag mąki luksusowej,
  • 7 dag masła
  • 7 dag cukru pudru
  • ½ łyżeczki amoniaku, 
  • 1½ łyżki mleka, 
  • 1 jajo, 
  • masło do foremek,

krem: 

  • 20 dag śmietany kremówki, 
  • 2 dag cukru pudru, 
  • 35 dag drobnych owoców,

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, wpierw posiekać z mąką do wielkości ziarenek grochu.
  2. W mące zrobić szerokie wgłębienie, dodać jajo, następnie cukier i amoniak rozpuszczonych w zimnym mleku.
  3. Zarobić nożem ciasto i szybko zagnieść ciasto później wynieść na 10 minut w chłodne miejsce.
  4. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasta do grubości ½ cm.
  5. Ustawić blisko siebie foremki w kształcie czworoboku poprzednio posmarowane roztopionym tłuszczem za pomocą pędzelka.
  6. Rozwałkowane ciasto przenieść następnie na wałku i przykryć nim foremki.
  7. Nad każdą foremką zrobić lekkie wgłębienie z rozwałkowanego ciasta, przesunąć po powierzchni ciasta, przesunąć wałek po powierzchni ciasta.
  8. Foremki z babeczkami ustawić na blasze i upiec w gorącym piekarniku.
  9. Po upieczeniu ustawić babeczki w foremkach na stolnicy dnem do góry, a gdy przestygną lekko uderzyć trzonkiem noża o dno foremki i wyjąć z nich korpusiki. 
  10. Ubić kremówkę z cukrem na gęsty krem i wymieszać z drobnymi owocami, jak maliny, poziomki, winogrona itp.
  11. Napełnić półkruche babeczki – korpusiki kremem z owocami. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x