Szaszłyk karski z baraniny
Szaszłyk karski
(z baraniny). Ta potrawa mieści się w kanonie różnych kuchni arabskich i żydowskich a wchodzi do innych kuchni świata.
Składniki:
Przygotowanie:
- Comber opłukać, odjąć nerki, oddzielić od kości mięso, wpierw ścinając je w całości z każdej strony kości grzbietowej.
- Zdjęte płaty mięsa obrać z powięzi i tłuszczu, następnie każdy płat podzielić w poprzek na pół. Otrzymamy łącznie 4 podłużne kawałki mięsa.
- Cebulę pokroić w cienkie talarki.
- Kawałki mięsa pobić lekko tłuczkiem, potem natrzeć roztartym z solą czosnkiem, posypać pieprzem, skropić octem.
- Obłożyć talarkami cebuli i pozostawić w misce pod przykryciem na kilka godzin.
- Nerki obrać z nadmiaru tłuszczu, następnie starannie opłukać, wymoczyć w wodzie około ½ godziny.
- Przygotować cztery drewniane patyczki grubości około ⅓ cm, długości około 10 cm.
- Z przygotowanych kawałków zdjąć cebulę, a każdy kawałek mięsa naciąć w kilku miejscach w poprzek długości, (aby się nie deformował przy rumienieniu), nabić na patyczek i oprószyć mąką.
- Nerki wyjąć z wody, wytrzeć do sucha, każdą przejąć wzdłuż na połowę i oprószyć mąką.
- Rozgrzać silnie tłuszcz i krótko smażyć na nim nabite mięso nabite na patyczki, tak aby na jego powierzchni postała zrumieniona skórka, lecz wewnątrz pozostało różowe.
- Usmażone kawałki mięsa ułożyć na półmisku i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika.
- Na pozostałym tłuszczu usmażyć nerki i cebulę.
- Półmisek z szaszłykami wyjąć z piekarnika, na każdy szaszłyk położyć kawałek usmażonej nerki i w talarki smażonej cebuli.
- Polać resztą tłuszczu z patelni, posypać siekanym szczypiorkiem i koperkiem.
- Szaszłyk karski z baraniny – podawać bardzo gorące z frytkami, ziemniakami purée, pomidorami, cebulą, ryżem na sypko itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]