Szaszłyk karski z baraniny

Szaszłyk karski

(z baraniny). Ta potrawa mieści się w kanonie różnych kuchni arabskich i żydowskich a wchodzi do innych kuchni świata. 



Składniki:

  • 1,2 kg combra (z kością i nerkami),
  • 5 dag cebuli,
  • 2 – 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ocet,
  • 1 dag mąki,
  • 6 – 8 dag tłuszczu,
  • 1 łyżeczka siekanego koperku,
  • 1 łyżeczka siekanego szczypiorku,

Przygotowanie:

  1. Comber opłukać, odjąć nerki, oddzielić od kości mięso, wpierw ścinając je w całości z każdej strony kości grzbietowej.
  2. Zdjęte płaty mięsa obrać z powięzi i tłuszczu, następnie każdy płat podzielić w poprzek na pół. Otrzymamy łącznie 4 podłużne kawałki mięsa.
  3. Cebulę pokroić w cienkie talarki.
  4. Kawałki mięsa pobić lekko tłuczkiem, potem natrzeć roztartym z solą czosnkiem, posypać pieprzem, skropić octem.
  5. Obłożyć talarkami cebuli i pozostawić w misce pod przykryciem na kilka godzin.
  6. Nerki obrać z nadmiaru tłuszczu, następnie starannie opłukać, wymoczyć w wodzie około ½ godziny.
  7. Przygotować cztery drewniane patyczki grubości około ⅓ cm, długości około 10 cm.
  8. Z przygotowanych kawałków zdjąć cebulę, a każdy kawałek mięsa naciąć w kilku miejscach w poprzek długości, (aby się nie deformował przy rumienieniu),  nabić na patyczek i oprószyć mąką.
  9. Nerki wyjąć z wody, wytrzeć do sucha, każdą przejąć wzdłuż na połowę i oprószyć mąką.
  10. Rozgrzać silnie tłuszcz i krótko smażyć na nim nabite mięso nabite na patyczki, tak aby na jego powierzchni postała zrumieniona skórka, lecz wewnątrz pozostało różowe.
  11. Usmażone kawałki mięsa ułożyć na półmisku i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika.
  12. Na pozostałym tłuszczu usmażyć nerki i cebulę.
  13. Półmisek z szaszłykami wyjąć z piekarnika, na każdy szaszłyk położyć kawałek usmażonej nerki i w talarki smażonej cebuli.
  14. Polać resztą tłuszczu z patelni, posypać siekanym szczypiorkiem i koperkiem.
  15. Szaszłyk karski z baraniny – podawać bardzo gorące z frytkami, ziemniakami purée, pomidorami, cebulą, ryżem na sypko itp.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x