Ciasteczka francuskie z morelami
Ciasteczka francuskie z morelami.
Trudno wyobrazić sobie niedzielę albo święta bez upieczenia domowego ciasta, czy też ciasteczek. Uprzyjemnią nam spotkanie z przyjaciółmi, urozmaicą rodzinny obiad. Jeżeli mamy zamrożone, gotowe ciasto, przygotowanie deseru zajmie nam niewiele czasu. Zaś efekt będzie wart włożonego w niego wysiłku. Wszyscy będą się nimi delektować i chwalić gospodynię za jej cukiernicze talenty.
Składniki:
ciasto:
- ½ kg ciasta francuskiego, zamrożonego,
nadzienie:
- 25 dag konfitury z moreli,
- 4 łyżki winiaku,
- 10 dag posiekanych migdałów,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki maku,
Przygotowanie:
- Ciasto:
wpierw rozmrozić i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Następnie pociąć radełkiem na przykład na kwadraty 10×10 cm. Można też wyciąć foremką do ciastek odpowiednie kształty. - Nadzienie:
Konfiturę przetrzeć przez sito, następnie lekko ją podgrzać i wymieszać z winiakiem i migdałami. - Schłodzić, a później masą tą posmarować połowę ciastek, drugą połowę zaś ułożyć na wierzchu.
- Posmarować je żółtkiem i posypać makiem.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ułożyć na niej ciasteczka i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C ( z termoobiegiem 180°C).
- Ciasteczka francuskie z morelami gotowe. SMACZNEGO – ?
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]