PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Ciasteczka francuskie z morelami

Ciasteczka francuskie z morelami.

Trudno wyobrazić sobie niedzielę albo święta bez upieczenia domowego ciasta, czy też ciasteczek. Uprzyjemnią nam spotkanie z przyjaciółmi, urozmaicą rodzinny obiad. Jeżeli mamy zamrożone, gotowe ciasto, przygotowanie deseru zajmie nam niewiele czasu. Zaś efekt będzie wart włożonego w niego wysiłku. Wszyscy będą się nimi delektować i chwalić gospodynię za jej cukiernicze talenty.


Składniki:

ciasto:

nadzienie: 

Przygotowanie:

  1. Ciasto:
    wpierw rozmrozić i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Następnie pociąć radełkiem na przykład na kwadraty 10×10 cm.  Można też wyciąć foremką do ciastek odpowiednie kształty. 
  2. Nadzienie:
    Konfiturę przetrzeć przez sito, następnie lekko ją podgrzać i wymieszać z winiakiem i migdałami. 
  3. Schłodzić, a później masą tą posmarować połowę ciastek, drugą połowę zaś ułożyć na wierzchu. 
  4. Posmarować je żółtkiem i posypać makiem. 
  5. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ułożyć na niej ciasteczka i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C ( z termoobiegiem 180°C). 
  6. Ciasteczka francuskie z morelami gotowe. SMACZNEGO – ?

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x