DietyPRZEPISYPrzystawki

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

– Przygotowanie warzyw do sałatek



Oskrobaną marchew, pietruszkę oraz obrany seler wpierw umyć pod bieżącą wodą, ułożyć ciasno w garnku, zalać osoloną, wrzącą wodą. Przykryty garnek postawić na dość silnym ogniu, potem gotować jarzyny do chwili, aż będą dostatecznie miękkie, ale jeszcze jędrne. Specjalnej uwagi wymaga przede wszystkim seler, który mięknie bardzo szybko. Najlepiej byłoby pokroić go w plastry równej grubości, ułożyć je w osobnym garnku, następnie zalać osolonym wrzątkiem. Aby seler nie ściemniał, trzeba zaś dodać trochę kwasku cytrynowego albo sosu z ogórków kiszonych lub kapusty (płyn powinien mieć lekko kwaskowy smak).

Ziemniaki przeznaczone na sałatkę powinny być mniej więcej równej wielkości i tego samego gatunku. Trzeba je umyć szczoteczką pod bieżącą wodą, ułożyć w garnku, zalać wrzątkiem i gotować w łupinach na średnim ogniu pod przykryciem, po czym odcedzić. Gdy ostygną, zdjąć z nich skórkę.

UWAGA!

 Cebula dodawana do sałatki pozostanie chrupiąca, a straci ostrość, jeśli po pokrojeniu przełoży się ją na sito i posypie odrobiną cukru. Wyrazistą woń tego warzywa można złagodzić przelewając na sicie pokrojoną cebulę wrzątkiem.

Wszystkie warzywa dokładnie osączone, ostudzone, a jeszcze lepiej oziębione przez kilkanaście minut w lodówce, pokroić w drobną kosteczkę.

Ugotowaną do miękkości fasolę (najlepiej drobną, tzw. perłówkę) osącza się dopiero, gdy przestygnie w wodzie, w której się gotowała (wyjęta z wrzątku szybko obsycha).

Jabłka po pokrojeniu szybko ciemnieją. Aby tego uniknąć, trzeba je po rozdrobnieniu wymieszać z pokrojonym wcześniej ogórkiem kiszonym lub z majonezem.

Ogórki kiszone obiera się cienko, kroi w kostkę, a następnie osącza z wyciekającego soku.

Przygotowane warzywa do sałatek miesza się widelcem, dodaje majonez lub śmietanę, przyprawy, ponownie miesza, doprawia i wstawia do lodówki na kilkanaście godzin, by sałatka nabrała właściwego smaku.

 


Sałatka warzywna – ziemniaczana


Składniki:

  • 80 dag ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • pieprz, sól,

Przygotowanie:

  1. Ugotować ziemniaki w mundurkach.
  2. Jeszcze ciepłe obrać, pokroić w plastry, połączyć z drobno pokrojoną cebulą.
  3. Z oliwy, octu, soli i pieprzu przyrządzić sos, polać nim sałatkę i starannie wymieszać. 

Sałatka z kalafiora


Składniki:

  • 1 kalafior (lub 1 kg mrożonki),
  • 1 puszka kukurydzy,
  • ¼ l majonezu,
  • 20 dag rodzynków,
  • pieprz, sól,

Przygotowanie:

  1. Kalafior włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody, chwilę gotować.
  2. Ostudzony podzielić na różyczki, dodać osączoną kukurydzę, sparzone rodzynki, majonez, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  3. Przełożyć do salaterki i od razu podawać.

Fasola w sosie szarym.


Składniki:

  • 40 dkg fasoli białej,
  • 4 dkg tłuszczu,
  • 4 dkg cebuli,
  • 3 dkg mąki,
  • sól, kwasek cytrynowy, cukier i karmel do smaku,

Przygotowanie:

  1. Fasolę ugotować.
  2. Przygotowanie sosu:
    1. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, zrumienić na jasnozłoty kolor.
    2. Zasmażkę rozprowadzić ostudzonym wywarem z fasoli, wymieszać z fasolą, zagotować.
    3. Przyprawić solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym do smaku, zabarwić rozpuszczonym karmelem.
  3. Podawać z kiełbasą lub jajami – z zielona sałatą lub sałatką pomidorową.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x