Sos cebulowy rumiany
Sos Cebulowy Rumiany
Składniki:
- 10 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- ⅓ liścia bobkowego,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- ¼ – ⅓ l rosołu,
- 2 dag masła,
- sól, cukier,
- cytryna,
- kwasek cytrynowy lub ocet,
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na złoty kolor, zmieszać z mąką, również zrumienioną.
- Rozprowadzić zimnym rosołem, zagotować, przetrzeć.
- Przyprawić do smaku solą, cukrem, octem lub kwaskiem cytrynowym, dodać masło.
- Zabarwić karmelem.
- Podawać do sztuki mięsa, kotletów mielonych z mięsa, kotletów ziemniaczanych.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]