ObiadPRZEPISYPrzystawki

Potrawy z grzybów

Potrawy z grzybów Wybrane przepisy.

Jak długo gotować grzyby?
Jak długo gotować grzyby do marynowania?

Grzyby w porównaniu z warzywami, czy owocami mają niewielką wartość odżywczą. Ze względu na to, że zawartość wody w grzybach jest bardzo duża, zaś niewielka zawartość białka, węglowodanów, tłuszczu — są potrawą niskokaloryczną. Pewne ilości fosforu, potasu i żelaza oraz witamin z grupy B podnoszą oczywiście ich wartość. Lecz jednocześnie zawartość innych substancji gorzej przyswajalnych jak np. grzybnika, powoduje, że są raczej ciężkostrawne. Dlatego trzeba ograniczyć, czasem wręcz ostatecznie podawanie ich małym dzieciom, osobom w podeszłym wieku, oraz cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego. 

Jednak ze względu na swoje niezaprzeczalne walory smakowe i zapachowe służą w tradycyjnej kuchni staropolskiej jako aromatyczna przyprawa do wielu potraw. Sosy, zupy, sałatki bez dodatku grzybka tracą swój aromat i przysłowiowy grzybek w barszczu jest jednak nieodzowny. 

Spożywać je możemy po odpowiedniej obróbce, najczęściej termicznej, jak smażenie, gotowanie, pieczenie, duszenie, czy ukiszenie — oznacza to że nieprzygotowane odpowiednio nie są trawione przez nasz organizm. 

Niektóre grzyby mogą zawierać substancje bardzo szkodliwe dla zdrowia, takie jak muskaryna lub kwas helwellowy, których obecność wywołuje groźne zatrucie pokarmowe, a nawet śmierć. Dlatego bardzo ważna jest umiejętność odróżnienia gatunków jadalnych od nie nadających się do spożycia. Przy jakichkolwiek wątpliwościach dotyczących wyglądu grzybów lepiej zrezygnować ze spożycia. 

Jak długo gotować grzyby?
— Bezwzględnie trzeba zastosować się do poniższych wskazówek:
 

  1. Do przyrządzania potraw należy używać tylko grzybów jadalnych.
  2. Świeżych grzybów nie można przetrzymywać, konieczna jest natychmiastowa ich obróbka. 
  3. Grzyby jadalne stare, robaczywe i nadpsute są szkodliwe, należy je usunąć.
  4. Grzyby przygotowuje się w następujący sposób:
    1. odcina się kapelusze,
    2. skrobie trzony i ścina ich dolną część,
    3. następnie płucze się kilka razy.
  5. Więc jak długo gotować grzyby?
    1. Gotuje się je od 15 do 30 minut.
    2. Należy spróbować kawałeczek grzybka, czy jest ugotowany.
    3. Niewielki kawałek nikomu nie zaszkodzi. 
  6. Piestrzenice należy obgotować, wywar zlać i grzyby osączyć, należy pamiętać że nieprawidłowe przygotowanie może spowodować, że będą niejadalne.
  7. Grzyby suszone przebiera się, myje, zalewa zimną wodą, aby napęczniały, przez co szybciej się gotują.
  8. Wywar z suszonych grzybów jest podstawą do przyrządzania sosówzup.
  9. Grzyby odznaczają się doskonałym smakiem i aromatem ale są drogie. Stosuje się je często jako dodatek do potraw tańszych, jak do potraw z kaszy, kapusty itp.

Po co mi te grzyby?

Najczęściej przyrządzane potrawy z grzybów:

borowiki


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x