Budyń z bułki dla dorosłych

Budyń z bułki dla dorosłych. 

Zdobycie umiejętności przyrządzania deserów nie jest sprawą trudną. Wystarczą dobre chęci i staranne wykonanie. Deser powinien być także starannie dobrany do reszty posiłku.

Deser to nie tylko smakołyk, ale powinien również uzupełniać wartość odżywczą posiłku. Umiejętne wkomponowanie w jadłospis obiadu czy kolacji spełnią powyższe zadanie.


Forma do gotowania budyniu
Forma do gotowania budyniu.

Składniki:

  • 2 bułeczki – kajzerki lub 10 dag bułki wrocławskiej, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • kieliszek rumu lub araku
  • 2 łyżki masła, 
  • 4 jaja,
  • 3 łyżki cukru, 
  • 5 dag rodzynek, 
  • 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 1 cukier waniliowy, 
  • 1­ łyżka masła, 
  • 4 łyżki bułki tartej,

Przygotowanie:

  1. Rodzynki wpierw przebrać, umyć. 
  2. Jaja umyć, osuszyć, następnie oddzielić żółtka. 
  3. Formę budyniową posmarować łyżką masła i posypać potem 2 łyżkami tartej bułki.
  4. Kajzerki lub bułkę wrocławską namoczyć najpierw w mleku, dobrze odcisnąć i skropić rumem, zmiksować. 
  5. Masło utrzeć w donicy na tzw. śmietanę, dodać zmiksowaną bułkę, ucierać, dodając stopniowo po żółtku, rodzynki, skórkę pomarańczową i cukier waniliowy, oprószyć przesianą mąką, wymieszać. 
  6. Białka ubić na sztywną pianę. 
  7. Gdy nie wypływa z odwróconej dnem do góry salaterki, ubijać w dalszym ciągu, dodając po łyżce cukier. 
  8. Lśniącą sprężystą pianę wymieszać za pomocą drewnianej łyżki z przegotowaną masą budyniową, jednocześnie dodając 2 – 3 łyżki przesianej tartej bułki.
  9. Budyń z bułki dla dorosłych przełożyć do przygotowanej formy budyniowej, napełniając ją do 3/4 wysokości, ugotować i podawać jak «Budyń biszkoptowy».

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x