Śledź pod pierzynką

Rodzina śledzi należy do najpopularniejszych ryb jadalnych. do tej samej rodziny należą również sardynki, sardele i szproty. Mają one wielu amatorów, można przyrządzać je na wiele sposobów. Żyją one w ławicach, żywią się planktonem. Ryby te mają dość tłuste mięso. Mięso tych ryb jest bogate w sód, wapń i selen. Zawiera również magnez i fosfor. Śledź pod pierzynką –  to jeszcze jeden sposób podania popularnej ryby, szczególnie atrakcyjny na świątecznym stole.

Skład­niki:

Kawałki śledzi - odbicie lustrzane

Śledź pod pierzynką – przy­go­to­wa­nie:

  1. Ziem­niaki i bu­raki ugo­to­wać w mun­dur­kach, obrać.
  2. Ze­trzeć do osob­nych mi­se­czek na tarce o du­żych oczkach, ze­trzeć też jajka.
  3. Po­kroić śle­dzie w kostkę.

Zro­bić sos:

  1. Wy­mie­szać ma­jo­nez ze śmie­taną, do­dać pieprz i szczyptę soli.
  2. Do szkla­nego na­czy­nia ukła­dać war­stwami: śle­dzie, po­so­lone ziem­niaki, bu­raki i jajka.
  3. Na każ­dej war­stwie roz­pro­wa­dzić sos, rów­nież na gór­nej.
  4. Po­sy­pać na­tką z pie­truszki i ude­ko­ro­wać.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x