Śledź pod pierzynką
Rodzina śledzi należy do najpopularniejszych ryb jadalnych. do tej samej rodziny należą również sardynki, sardele i szproty. Mają one wielu amatorów, można przyrządzać je na wiele sposobów. Żyją one w ławicach, żywią się planktonem. Ryby te mają dość tłuste mięso. Mięso tych ryb jest bogate w sód, wapń i selen. Zawiera również magnez i fosfor. Śledź pod pierzynką – to jeszcze jeden sposób podania popularnej ryby, szczególnie atrakcyjny na świątecznym stole.
Składniki:
- 2 duże słoiki marynowanych śledzi (najlepiej rolmopsów),
- 4 ziemniaki,
- 4 średnie buraki,
- 1 kubek śmietany 12%,
- 4 jaja na twardo,
- 1 słoik majonezu (mały),
- sól, pieprz,
- natka pietruszki
Śledź pod pierzynką – przygotowanie:
- Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach, obrać.
- Zetrzeć do osobnych miseczek na tarce o dużych oczkach, zetrzeć też jajka.
- Pokroić śledzie w kostkę.
Zrobić sos:
- Wymieszać majonez ze śmietaną, dodać pieprz i szczyptę soli.
- Do szklanego naczynia układać warstwami: śledzie, posolone ziemniaki, buraki i jajka.
- Na każdej warstwie rozprowadzić sos, również na górnej.
- Posypać natką z pietruszki i udekorować.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]