Keks bakaliowy

Keks bakaliowy


Składniki:

  • ¼ kg masła lub margaryny,
  • 1½ szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru—pudru,
  • 1 paczka cukru wanilinowego,
  • 5 jajek,
  • bakalie (rodzynki, figi, migdały, morele suszone),

Przygotowanie:

  1. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem—pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na puszystą masę.
  2. Nie przerywając ucierania, dodać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy razem z bakaliami, obtoczonymi wcześniej w mące.
  4. Delikatnie wymieszać.
  5. Piec w podłużnej, formie keksowej w piekarniku nagrzanym do 170 – 180ºC przez 45 – 50 minut.
keks-bakaliowy-02
Keks bakaliowy – przepis I.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x