ObiadPRZEPISYPrzystawki

Szałot z białej kapusty

Szałot z białej kapusty. 


Składniki:

  • 1 kapusta biała, zbita mocno, średniej wielkości, 
  • 10 dag boczek wędzony, 
  • 1 cebula średnia, 
  • sól, cukier, 
  • pieprz świeżo zmielony, 
  • ocet, 

kapusta-szatkowana

Przygotowanie:

  1. Kapustę wpierw oczyścić, opłukać, podzielić na ćwiartki. 
  2. Z każdej z nich usunąć głąby, tak aby się nie rozpadły w czasie szatkowania. 
  3. Poszatkować kapustę bardzo drobno, usuwając równocześnie grubsze części liści. 
  4. Poszatkowaną kapustę ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie. 
  5. W międzyczasie rozdrobnić cebulkę w drobną kosteczkę. 
  6. Boczek pokroić również w bardzo drobną kostkę. 
  7. Następnie boczek przesmażyć na skwarki. 
  8. Ugotowaną kapustę odcedzić przez durszlak, lekko posolić, potem przy pomocy pałki drewnianej odcisnąć z soku. 
  9. Odciśniętą kapustę przełożyć do miski, skropić octem, dodać cukier, później cebulę i skwarki bez tłuszczu. 
  10. Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić na koniec do smaku. 
  11. Można ją podawać na ciepło, oraz na zimno. 
  12. Szałot z białej kapusty można zamiast pieprzu naturalnego doprawić pieprzem ziołowym. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x