PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWyroby cukiernicze

Cwibak czy keks

Cwibak czy keks? Dawniej częściej używano tej pierwszej nazwy, dziś raczej spotykamy tą drugą. Lecz można swobodnie używać ich zamiennie. To jest to samo ciasto. Oczywiście są różne przepisy i różne proporcje i dodatki. Lecz zasadniczo jest to ciasto z du­żym do­dat­kiem ba­ka­lii.
Wartość energetyczna 2740 kcal

Skład­niki:

  • 6 – 7 ja­jek, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 1½ szklanki cu­kru, 
  • 1 ły­żeczka skórki z wy­pa­rzo­nej i wy­szo­ro­wa­nej cy­tryny, 
  • ½ dag ro­dzyn­ków, 
  • ½ dag sma­żo­nej (kan­dy­zo­wa­nej) skórki po­ma­rań­czo­wej, 
  • ½­ dag grubo po­sie­ka­nych orze­chów wło­skich
  • ½ dag po­kra­ja­nych kan­dy­zo­wa­nych owo­ców, 
  • ma­sło, 
  • bułka tarta, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Ucie­ramy żółtka z cu­krem i ze skórką cy­try­nową, aż po­każą się bą­belki (można to zro­bić ro­bo­tem, czy mik­se­rem). 
  2. Opró­szone mąką ba­ka­lie (może ich być mniej lub wię­cej niż w prze­pi­sie – za­leży od wła­snego upodo­ba­nia) do­da­jemy do żół­tek. 
  3. Fo­remkę (albo dwie mniej­sze) sma­ru­jemy ma­słem i po­sy­pu­jemy bułką tartą. 
  4. Ubi­jamy pianę z bia­łek na sztywno i do­da­jemy do żół­tek na prze­mian z prze­sianą mąką ko­lejne łyżki piany i mąki. Lekko mie­szamy je za każ­dym ra­zem. Jako ostat­nią do­da­jemy łyżkę piany. 
  5. Wle­wamy na­sze cia­sto do fo­re­mek, wkła­damy do lekko na­grza­nego pie­kar­nika. Tem­pe­ra­turę zwięk­szamy do 190ºC, kiedy cia­sto pod­ro­śnie. 
  6. Cwibak czy keks pie­czemy do uzy­ska­nia zło­tego ko­loru (próba “na pa­ty­czek” – kiedy su­chy, wyj­mu­jemy z pie­kar­nika). Po lek­kim wy­stu­dze­niu wyj­mu­jemy z fo­re­mek i ewen­tu­al­nie de­ko­ru­jemy. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x