Desery i napojePRZEPISYŚniadanie

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa –

w czasach młodości naszej babci, jej zapach, był bowiem synonimem spokojnego domu, zapraszającego nas na wspaniałe, smaczne śniadanie. Warto i dziś przypomnieć chociażby tamtą atmosferę i przekazać ten nastrój następnym pokoleniom.


Składniki:

  • 4 dag kawy zbożowej,
  • ½ l wody,
  • ½­ dag cykorii,
  • ½ l mleka,
  • 6 – 8 dkg cukru,
Kawa zbożowa
Stary młynek do kawy.

Przygotowanie:

  1. Najpierw kawę zbożową zemleć w młynku do kawy.
  2. Następnie do naczynia używanego wyłącznie do gotowania kawy wlać wodę, wsypać zmieloną kawę, dodać cykorię, gotować 1 – 2 minuty, odstawić na bok, skropić zimną wodą i szczelnie przykryć.
  3. Po kilku minutach, gdy kawa zbożowa ustoi się, zlać do ogrzanego imbryka, albo bezpośrednio do filiżanek.
  4. Przegotowane mleko zmieszać z kawą w imbryku, albo w filiżankach.
  5. Można go podać osobno, chociażby w dzbanuszku.
  6. Do zagotowanej tak kawy zbożowej można dodać 1 – 2 dkg zmielonej kawy ziarnistej i zaparzyć.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x