Modra kapusta z goździkami

Modra kapusta z goździkami.


Składniki:

  • 1 l słoik kapusta czerwona w occie, 
  • 5 dag wędzona słonina, 
  • konfitura z surowych czarnych porzeczek, 
  • 1 cebula mała, 
  • 1­ łyżeczka cukier, 
  • 1 – 3 szt. goździki
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony, 
  • 1 listek laurowy, 
  • 2 ziarna ziele anielskie, 

Przygotowanie:


  1. Kapustę z zalewą przełożyć do emaliowanego garnka, dodając goździki, listek laurowy, gotować tak długo, aż odparuje z niej prawie cała woda. 
  2. Pokroić cebulkę w bardzo drobną kostkę. 
  3. Podobnie postąpić ze słoniną. 
  4. Słoninę należy ponadto usmażyć, uzyskując niezbyt mocno zrumienione skwarki. 
  5. Następnie, kiedy modra kapusta z goździkami będzie już prawie sucha należy do niej dodać cebulkę, wytopione skwarki wraz z tłuszczem. 
  6. Wreszcie dodajemy do niej konfiturę z czarnych porzeczek
  7. Na koniec odstawiamy garnek na brzeg pieca. 
  8. Ciągle mieszając kapustę przyprawić ją do smaku solą, cukrem i pieprzem. 
  9. Odparować ją jeszcze przez chwilę. 
  10. Podawać ją na ciepło. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x