Karp w szarym sosie

Karp w szarym sosie (po polsku).

Podobnie jak karpia w sosie szarym można przyrządzić inne ryby słodkowodne, jak leszcza, czy lina. W celu łatwiejszego oczyszczenia – po zabiciu lina należy sparzyć. Rybę można przyrządzić również w dzwonkach. Sos szary można przygotować też bez krwi i bez piernika. Jest to tradycyjna potrawa z kuchni żydowskiej, ale też kuchni polskiej podawana u nas najczęściej jako danie wigilijne. 


Składniki:

  • 1,5 kg karpia,
  • 8 szklanek wywaru z włoszczyzny z cebulą,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,

sos:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 5 dag rodzynków,
  • 5 dag migdałów,
  • karmel upalony z łyżeczki cukru,
  • sok z cytryny,
  • cukier, sól,

Przygotowanie:

  1. Rybę wypatroszyć, wpierw starannie oczyścić, odciąć płetwy, z głowy usunąć oczy i skrzela, włożyć do przecedzonego, wrzącego wywaru z włoszczyzny, dodać pieprz, ziele angielskie i gotować około pół godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
  2. Następnie rodzynki i migdały sparzyć wrzątkiem i dokładnie osączyć.
  3. Migdały obrać z łupinek i pokroić w paseczki.
  4. Z mąki i tłuszczu przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić ją dwoma szklankami wywaru z ryby, dodać też karmel, rodzynki i migdały, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny, chwilę pogotować.
  5. Ugotowaną rybę wyłożyć ostrożnie na półmisek, na koniec polać sosem, przybrać zieleniną.
  6. Karp w szarym sosie najlepiej podawać z jasnym pieczywem, np. chałką.



Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x