Sprawianie ryb
Sprawianie ryb – zabijanie żywej ryby
- Żywą rybę uchwycić lewą ręką przez rękawicę lub owinąć ją ściereczką, trzymać u nasady głowy, położyć na desce wyłożonej papierowym ręcznikiem, uderzyć zdecydowanie ciężkim, tępym przedmiotem (młotek, odważnik, wałek) w górną część czaszki.
- Przeciąć ostrym nożem kręgosłup u nasady głowy i obok ogona.
Sprawianie ryb
Sprawianie ryb
- Obejmuje ono czyszczenie z łusek, usunięcie płetw oraz wnętrzności, a niekiedy usunięcie skóry.
- Oczyszczanie z łusek odbywa się przez skrobanie lub golenie.
- Skrobanie ryb wykonuje się za pomocą noża lub specjalnej skrobaczki do ryb, golenie zaś za pomocą ostrego, cienkiego noża.
- Przy goleniu należy nóż trzymać płasko, lekko odchylając ostrze ku górze.
- Ryby, które mają drobną, przyrośniętą łuskę, należy zanurzyć na kilka sekund we wrzącej wodzie, po czym skrobać.
- Z węgorza po uśpieniu w wodzie z octem i solą i z miętusa zdejmuje się skórę.
- W tym celu nacina się ją dookoła głowy, oddziela od mięsa i ściąga jak pończochę.
Usuwanie łusek
Usuwanie łusek
- Usuwanie łusek przez skrobanie stosuje się przy sprawianiu karpia, karasia, leszcza, okonia i płotek.
- Szczupaki, sandacze i dorsze goli się.
- Lina należy przed skrobaniem sparzyć. Zabitego lina zostawić w misce na 1 godzinę, następnie wbić w kark ryby długi widelec (kuchenny), zanurzyć ją we wrzącej wodzie, często obracając. Gdy łuska z ryby łatwo odchodzi (spróbować nożem), należy rybę wyjąć.
- Flądrę należy wyszorować szczoteczką, zanurzyć we wrzącej wodzie, wyjąć, usunąć łuskę.
Patroszenie ryb można przeprowadzić dwoma sposobami:
Patroszenie ryb można przeprowadzić dwoma sposobami:
- Brzuch ryby rozcina się nożem lub nożycami od otworu odbytowego do głowy, wnętrzności obluźnia się ręką i wyjmuje. Woreczek żółciowy, przewód pokarmowy i pęcherz odrzuca się (wnętrzności jadalne odłożyć). Następnie wycina się skrzela, obcina płetwy i usuwa oczy.
- Mięso przy skrzelach należy nadkroić aż do kręgosłupa, odłamać głowę u nasady kręgosłupa i wraz z nią wyciągnąć wnętrzności, a następnie odrzucić z nich części niejadalne i jak poprzednio – usunąć oczy i skrzela, odciąć ogony i płetwy. Rybę po wypatroszeniu trzeba bardzo starannie umyć i opłukać.
Sprawianie ryb -<br />
solonych śledzi przeprowadza się w następujący sposób:
Sprawianie ryb
– solonych śledzi przeprowadza się w następujący sposób:
- Solone śledzie należy opłukać, ułożyć na desce, odciąć wąski pasek powłoki brzucha wraz z płetwami, oczyścić z wnętrzności, pozostawiając mlecz i ikrę – resztę odrzucić.
- Śledzie należy namoczyć od 4 do 24 godzin, zależnie od gatunku, często zmieniając wodę.
- Ikrę i mlecz moczy się osobno.
- Po wymoczeniu należy śledzie odcisnąć z wody, rozciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i dookoła głowy, odchylić ją spiczastym nożem, uchwycić i ostrożnie ściągnąć wzdłuż kręgosłupa.
- Głowę i ogon odciąć, zdjąć filety. z filetów wyjąć większe ości.
- Cały filet obrównać i lekko rozpłaszczyć nożem.
Sprawianie karpia
Sprawianie karpia
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]