Flaczki z gęsich żołądków

Masz po­mysł na ju­trzej­szy obiad? Flaczki z gęsich żołądków to smaczna po­trawa, którą mo­żesz przy­go­to­wać sa­mo­dziel­nie. Po­ni­żej prze­pis na to da­nie.


Skład­niki:

  • 80 dag gę­sich żo­łąd­ków,
  • 30 dag włosz­czy­zny bez ka­pu­sty,
  • 10 dag ce­buli,
  • 4 dag tłusz­czu,
  • 3 dag mąki,
  • sól, pieprz, ziele an­giel­skie,
  • liść lau­rowy, przy­prawa do zup,
  • im­bir, ma­je­ra­nek, gałka musz­ka­to­łowa

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Oczysz­czone żo­łądki umyć, za­lać wrzącą oso­loną wodą, ugo­to­wać na ma­łym ogniu pod przy­kry­ciem, wy­jąć, po­kroić w pa­seczki.
  2. Wa­rzywa umyć, obrać, opłu­kać, po­kroić w pa­seczki, za­lać wy­wa­rem z żo­łąd­ków, ugo­to­wać.
  3. Ce­bulę obrać, opłu­kać, na­stęp­nie:
    1. po­kroić w kostkę,
    2. usma­żyć,
    3. wy­mie­szać z mąką,
    4. lekko zru­mie­nić,
    5. po­łą­czyć z wa­rzy­wami i żo­łąd­kami,
    6. jesz­cze chwilę po­go­to­wać i do­pra­wić.

Podobnie jak flaczki z gęsich żołądków możemy przygotować potrawę z żołądków indyczych. Lecz gęsie mają swój niepowtarzalny smaczek…


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x