KolacjaPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweZupy

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami- 

wi­gi­lijny


Skład­niki:

  • 1 kg bu­ra­ków ćwi­kło­wych, 
  • 1 por­cja włosz­czy­zny bez ka­pu­sty, 
  • 10 dag grzy­bów su­szo­nych, 
  • 2 śred­nie ce­bule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka ma­sła, 
  • 2 li­ście lau­rowe, 
  • 4 zia­renka ziela an­giel­skiego
  • 5 zia­re­nek pie­przu, 
  • sok z cy­tryny, 
  • cu­kier, sól do smaku, 
  • ¼ szklanki czer­wo­nego wina, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Umyte grzyby za­le­wamy dwoma szklan­kami prze­go­to­wa­nej wody i po­zo­sta­wiamy na noc do za­mo­cze­nia. 
  2. Do na­czy­nia wkła­damy po­kro­joną w kostkę włosz­czy­znę, do­da­jemy za­mo­czone grzyby wraz z wodą w któ­rej się mo­czyły, do­le­wamy jesz­cze około ½ li­tra wody i prze­kro­jone na po­łówki ząbki czosnku.
  3. Go­tu­jemy wy­war do mięk­ko­ści.
  4. Kro­imy ob­rane bu­raki  w drobną kostkę i po­sie­kaną ce­bulę. Za­le­wamy je ½ l zim­nej wody i go­tu­jemy na ma­łym ogniu do mięk­ko­ści. 
  5. Wy­wary bu­ra­czany i grzy­bowy prze­stu­dzić, a na­stęp­nie prze­ce­dzić i po­łą­czyć ra­zem. 
  6. Zupę za­kwa­szamy so­kiem z cy­tryny, pod­grze­wamy, do­da­jemy sól i pieprz do smaku. Do­da­jemy rów­nież do­brej ja­ko­ści wy­trawne czer­wone wino.
  7. Użyte ja­rzyny można wy­ko­rzy­stać do przy­go­to­wa­nia sa­łatki ja­rzy­no­wej. 
  8. Barszcz czerwony z uszkami – naj­le­piej wg. przepisu na wi­gi­lijne uszka

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x