Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Kotlety jagnięce baranie

Kotlety jagnięce (baranie)


Kotlety (sauté).

Składniki:

  • 80 dag górki lub combra baraniego,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, odrąbać kręgosłup z ościstymi wyrostkami, wpierw pokroić wzdłuż żeber na małe kotlety, licząc po dwa na osobę (pozostawić przy każdym kotlecie po jednej kostce żebrowej).
  2. Następnie błonki i resztki mięsa na kościach żebrowych oskrobać na długości około 2 – 3 cm od końca.
  3. Kotlety lekko pobić tłuczkiem, później wyrównać brzegi i uformować nadając im kształt lekko owalny.
  4. Oprószyć pieprzem, natrzeć roztartym z solą czosnkiem i później smażyć na bardzo gorącym tłuszczu z każdej strony tylko po 2 – 3 minuty, aby wewnątrz pozostały różowe.
  5. Na koniec, kotlety można podawać na ogrzanym półmisku z ziemniakami purée i fasolką szparagową, groszkiem zielonym lub szpinakiem albo z sałatą z olejem lub śmietaną.
  6. Oddzielnie można podać sos cebulowy biały.

Kotlety baranie (lub jagnięce) z rusztu.

Składniki:

  • 80 dag górki lub combra baraniego,
  • 2 dag oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Kotlety przygotować w ten sposób jak w przepisie “Kotlety baranie sauté” – i po natarciu czosnkiem posmarować olejem.
  2. Ruszt silnie rozgrzać, najpierw ułożyć na nim kotlety i piec z każdej strony po 2 – 3 minuty – wewnątrz powinny być różowe.
  3. Sposoby podania takie jak kotlety baranie sauté.

Kotlety jagnięce lub baranie – mielone. 

Składniki:

  • ½ kg mięsa z kością (łopatka),
  • 6 dag tłuszczu,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 3 dag cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 5 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić takie jak kotlety według przepisu – “Kotlety cielęce mielone”, dodając roztarty z solą czosnek.
  2. Podawać na podłużnym półmisku z ziemniakami pod dowolną postacią i buraczkami lub inną jarzyną.

Kotlety mielone z baraniny lub jagnięciny z sosem cebulowym.

Składniki:

  • ½ kg mięsa z kością (łopatka),
  • 6 dag tłuszczu,
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 3 dag cebuli,
  • 1 jajo,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 5 dag tartej bułki,

Sos cebulowy – rumiany:

  • 8 dag cebuli,
  • cukier, sól,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • ocet,
domowe-mielone

Przygotowanie:

  1. Najpierw przyrządzić kotlety mielone z baraniny według przepisu “Kotlety cielęce mielone”.
  2. Następnie sporządzić sos cebulowy.
  3. Usmażone kotlety ułożyć wieńcem na okrągłym półmisku, na koniec do środka wlać sos cebulowy.
  4. Podawać wreszcie kotlety z ziemniakami z wody i surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x