Jagnięcina duszona baranina

Jagnięcina duszona (baranina).

 


✅ Ragoût (ragu) z jagnięciny (baraniny)

Składniki:

  • 80 dag mostka lub 70 dag mięsa bez kości (łopatka),
  • 5 dag tłuszczu,
  • 15 dag włoszczyzny,
  • 5 dag cebuli,
  • ⅛ l śmietany,
  • 2 dag mąki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 5 dag koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, wpierw natrzeć roztartym z solą czosnkiem, pokroić na foremne, kwadratowe kawałki, licząc po 5–6 na porcję (żeberka porąbać w poprzek).
  2. Osmażyć na tłuszczu, następnie przełożyć do płaskiego rondla, dodać wody tyle, aby przykryła mięso i gotować powoli.
  3. Włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę) umyć, oczyścić, opłukać i pokroić na grube słupki.
  4. Cebulę pokroić w talarki i zrumienić na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
  5. Pokrojoną włoszczyznę i zrumienioną cebulę dodać do mięsa i dusić do miękkości pod przykryciem.
  6. Gdy mięso jest miękkie, sos oprószyć mąką, dodać paprykę i konserwę pomidorową, osolić i zagotować.
  7. Ragoût posypać siekaną zieloną pietruszkę i podać w rondlu, w którym zostało przyrządzone, lub na okrągłym półmisku.
  8. Podawać na koniec z ryżem, ziemniakami jarzynami z zwody.

Jagnięcina duszona – ✅ Czulent z jagnięcia. (hamin)

Składniki:

  • 1,20 kg mięso z jagnięcia,
  • 40 dag fasoli,
  • 30 dag cebuli,
  • 100 ml oleju,
  • sól, pieprz, czosnek – do smaku,

Przygotowanie:

  1. Fasolę przebrać, opłukać, najpierw namoczyć na noc w zimnej, przegotowanej wodzie.
  2. Mięso opłukać, potem pokroić w grubą kostkę, osolić, oprószyć pieprzem.
  3. 🌡 W rondlu tymczasem rozgrzać olej i zrumienić mięso razem z obraną, pokrojoną w kostkę cebulą i drobno posiekanym czosnkiem.
  4. Dodać fasolę, zalać wodą i dusić pod przykryciem.
  5. Utrzymać w cieple do czasu spożycia.

✅ Potrawka z jagnięciny (baraniny) z pomidorami.

Składniki:

  • 80 dkg mięsa z kością (mostek, łopatka, kark)
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • ¼ kg pomidorów lub 4 dkg koncentratu pomidorowego
  • 10 dkg jabłek
  • sól, cukier, ocet
  • 1 łyżka siekanej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, zalać taką ilością wrzącej wody, aby baranina była przykryta.
  2. 🌡 Gotować powoli, analogicznie do gotowania rosołu.
  3. Gdy mięso jest prawie miękkie, wywar odparować do ½ l, włożyć opłukane, pokrojone pomidory, ograne i pokrojone w kostkę jabłka.
  4. 🌡 Gotować razem.
  5. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na porcje, licząc po 3 – 4 kawałki na osobę.
  6. Wywar następnie schłodzić.
  7. Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę (zasmażka 2). 
  8. Wywar z pomidorami, jabłkami przetrzeć, rozprowadzić nim zasmażkę, wreszcie przyprawić do smaku solą, cukrem, octem, włożyć pokrajane mięso, zagotować.
  9. W końcu wyłożyć na okrągły, głęboki półmisek, posypać siekaną, zieloną pietruszką.
  10. Podawać z ziemniakami.
  11. Zamiast gotować, można opłukane mięso baranie pokroić, zrumienić na tłuszczu, dodać ¼ l wody i dusić do miękkości, a następnie przyrządzić jak podano wyżej.

✅ Potrawka z jagnięciny (baraniny) w sosie koperkowym.

Składniki:

  • 80 dag mięsa jagnięcego z kością (mostek, łopatka, kark),
  • 4 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki
  • ¼ kg pomidorów albo 4 dag koncentratu pomidorowego,
  • 10 dag jabłek,
  • sól, cukier, ocet,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x