PRZEPISYPrzystawki

Jarzyny zagęszczane

Jarzyny zagęszczane.

Jakie warunki powinny mieć zapewnione jarzyny, które są zagęszczane dla uzyskania odpowiedniej konsystencji i smaku potrawy? Jak je ogrzewać, ile dodać wody, kiedy solić i przyprawiać, jak postępować z kupionymi mrożonkami?


Zagęszczanie warzyw odbywa się przez:

  • oprószanie: tj. podsypywanie ugotowanych jarzyn mąką,
  • wymieszanie i zagotowanie, wówczas należy dodać masło surowe, w ten sposób zagęszcza się młode warzywa,
  • podprawianie zawiesiną z mąki i zimnego wywaru, zagotowanie dodanie śmietany (np. buraki ze śmietaną),
  • podprawianie zasmażką, którą rozprowadza się wodą, mlekiem, wywarem lub śmietaną i zagotowuje.
  1. Używanie mleka do podprawiania powinno być stosowane przy sporządzaniu szpinaku.
  2. Częściowo zapobiega to odwapniającemu działaniu kwasu szczawiowego występującego w tym produkcie.
  3. Warzywa, które mają być zagęszczane, gotuje się pod przykryciem w małej ilości wody.
  4. Początkowo gotuje się na silnym ogniu, po zawrzeniu na wolniejszym, aby woda nie parowała zbyt gwałtownie, a warzywa nie przypalały się.
  5. Potrawy z warzyw gotowanych wykańcza się przez posypywanie siekaną zieloną zieleniną lub siekanymi jajami.
  6. Podnosi to wartość odżywcza potrawy, a równocześnie nadaje jej estetyczny wygląd.
  7. Potraw z warzyw nie należy przetrzymywać na gorącej płycie, ani też odgrzewać.
  8. Należy przyrządzać takie ilości potraw, które mogą być spożyte w danym posiłku.
  9. Warzywa mrożone przeznaczone na potrawy gotowane należy opłukać wodą gorącą i zaraz poddawać ogrzewaniu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x