Śledzie świeże gotowane
Śledzie świeże gotowane
(Gekookte verse haring)
Składniki:
- 4 – 6 świeżych śledzi (zielone),
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól, sos sardelowy (do smaku),
Przygotowanie:
- Wypatroszyć śledzie, odgłowić, wymyć, posolić, skropić octem lub kwaskiem cytrynowym – sokiem z cytryny. Pozostawić na około ½ godziny.
- Wodę zagotować w odpowiedniej wielkości rondlu, włożyć śledzie i gotować je jeszcze około 10 minut. Pozostawić wywar.
- Ułożyć śledzie świeże gotowane na talerzu i podawać z ziemniakami z wody. Osobno podać sos sardelowy.
Sos sardelowy do śledzi gotowanych
(Ansjovissaus bij haring)
Składniki:
- 1 szklanka wywaru ze śledzi gotowanych,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- 4 fileciki anchois,
- 2 łyżeczki pasty sardelowej (może być śledziowa),
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]