ObiadPRZEPISYSosy

Śledzie świeże gotowane

Śledzie świeże gotowane
(Gekookte verse haring)

Składniki:

  • 4 – 6 świeżych śledzi (zielone), 
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • sól, sos sardelowy (do smaku), 

Przygotowanie:

  1. Wypatroszyć śledzie, odgłowić, wymyć, posolić, skropić octem lub kwaskiem cytrynowym – sokiem z cytryny. Pozostawić na około ½ godziny. 
  2. Wodę zagotować w odpowiedniej wielkości rondlu, włożyć śledzie i gotować je jeszcze około 10 minut. Pozostawić wywar. 
  3. Ułożyć śledzie świeże gotowane na talerzu i podawać z ziemniakami z wody. Osobno podać sos sardelowy

Sos sardelowy do śledzi gotowanych
(Ansjovissaus bij haring)

Składniki:

  • 1  szklanka wywaru ze śledzi gotowanych, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 4 fileciki anchois
  • 2 łyżeczki pasty sardelowej (może być śledziowa), 

anchois

Przygotowanie:

  1. Z wywaru śledziowego ugotować jasny sos z dodatkiem łyżki masła i mąki. 
  2. Pozostałą ilość masła wymieszać z pastą i posiekanymi anchois, podgrzać – nie dopuszczając do zagotowania. 
  3. Sos nadaje się do ryb, śledzi gotowanych. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x