ObiadPRZEPISYPrzystawki

Kotlety ze świeżych grzybów

Kotlety ze świeżych grzybów. 

Świeże grzyby mogą pochodzić z naszych wypraw do lasu, albo z targowiska, czy wreszcie ze sklepu. Jeżeli nie znamy się na zbieraniu grzybów, bezpiecznie jest, abyśmy kupowali grzyby, będą wtedy na pewno jadalne. Inaczej narażamy się na niebezpieczeństwo zatrucia. Na kotlety ze świeżych grzybów nadają się grzyby leśne, jak borowiki, kozaki, kanie, czy rydze. Kiedy nie mamy takich grzybów możemy również użyć pieczarki, albo boczniaki. Jak przygotować grzyby?  Jak przechowywać świeże grzyby? Przez 2 – 3 dni możemy przechowywać grzyby w papierowej torebce, lub pomiędzy papierowymi ręcznikami w lodówce. 

Przed przygotowaniem grzyby przeciera się wilgotnym ręcznikiem papierowym lub miękką szczoteczką. 


Składniki:

  • 1 kg świeżych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone, dobrze umyte grzyby wpierw bardzo drobno posiekać.
  2. Następnie dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
  3. Grzyby i cebulę potem wymieszać i wysypać na roztopione na patelni masło.
  4. Posolić, posypać pieprzem – do smaku.
  5. Udusić pod przykryciem do miękkości.
  6. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  7. Do zimnej masy dodać dwa całe jaja i dwie łyżki tartej bułki. Na koniec wymieszać.
  8. Formować małe kotleciki i smażyć je na gorącym tłuszczu.
  9. Podawać z surówkami z jarzyn.
  10. Jeżeli kotlety z grzybów mają stanowić główne danie obiadowe, można je podawać z kartoflami lub kluseczkami

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x