PRZEPISYWyroby cukiernicze

Pączki holenderskie (oliebollen)

Olie­bol­len – pączki ho­len­der­skie

Ho­len­der­skie pączki z ro­dzyn­kami i jabł­kiem są tam po­da­wane przy oka­zji Świąt Bo­żego Na­ro­dze­nia i na syl­we­strową im­prezę. U nas tra­dy­cja na­ka­zuje sma­żyć pączki w cza­sie kar­na­wału i na Tłu­sty Czwar­tek. W za­sa­dzie mniej­sze niż tra­dy­cyjne, pol­skie. Ale warto po­znać ich smak. 

Skład­niki:

  • ¼ kg mąki, 
  • 8 dag ro­dzy­nek
  • 2 dag skórki po­ma­rań­czo­wej
  • 1 jabłko, 
  • 1 jajko, 
  • otarta skórka z cy­tryny, 
  • 1½ dag droż­dży, 
  • szczypta soli, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • oliwa do głę­bo­kiego sma­że­nia, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Z prze­sia­nej mąki, droż­dży roz­pusz­czo­nych w mleku, jajka i soli wy­ro­bić cia­sto, do­dać ob­rane ze skórki i utarte jabłko, cy­try­nową skórkę i drobno po­kro­joną skórkę po­ma­rań­czową. 
  2. Przy­kryć cia­sto płó­cienną ście­reczką i po­zo­sta­wić na go­dzinę do wy­ro­śnię­cia. 
  3. W na­czy­niu do sma­że­nia mocno roz­grzać oliwę, kiedy za­cznie dy­mić za­nu­rzyć w niej dwie łyżki, jedną z nich na­bie­rać cia­sto, a drugą ścią­gać je do wrzą­cej oliwy. 
  4. Nie sma­żyć zbyt wielu pącz­ków jed­no­cze­śnie i ob­ra­cać je ostroż­nie, tak aby sma­żyły się rów­no­mier­nie. 
  5. Pączki ho­len­der­skie wy­jąć łyżką ce­dza­kową, po prze­stu­dze­niu po­sy­pać cu­krem-pu­drem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x