PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWyroby cukiernicze

Strudel jabłkowy lub z innymi owocami

Strudel jabłkowy lub z innymi owocami


Składniki:

ciasto:

  • 25 dag mąki,
  • 2 białka,
  • sól,

nadzienie:

  • 70 dag jabłek lub innych owoców,
  • cynamon,
  • cukier do smaku,
  • 4 dag masła,
  • 6 ‐ 8 dag tartej bułki,
  • 4 ‐ 6 dag masła do zapiekania,
  • 4 dag cukru pudru, 
  • orzechy włoskie, 

strudel-jablkowy

Przygotowanie:

  1. Z mąki, białek, wody i szczypty soli najpierw zagnieść ciasto wolniejsze niż na pierogi.
  2. Wyrabiać bardzo starannie, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki, później przykryć ciepłą miską i zostawić na godzinę.
  3. Dość duży stół przykryć obrusem lub czystym prześcieradłem, posypać dokładnie mąką.
  4. Na środek stołu, pod obrus włożyć głęboki talerz obrócony dnem do góry.
  5. Ciasto trochę rozwałkować, położyć na obrusie na odwróconym talerzu i rozciągnąć końcami palców, które też często osypywać mąką, aby ciasto się nie przylepiało.
  6. Im cieniej ciasto wyciągnięte, tym faktycznie smaczniejszy strudel.
  7. Grubsze brzegi ciasta obciąć.
  8. Strudel na koniec pozostawić do przeschnięcia.
  9. Strudel ma być, prawdę mówiąc, na wpół przeschnięty, bo inaczej źle się zwija.
  10. Jabłka umyć, obrać, cienko poszatkować, przyprawić cukrem i cynamonem do smaku.
  11. Można dodać nieco posiekanych drobno orzechów włoskich. 
  12. Ciasto skropić topionym masłem, nałożyć równo jabłka, posypać tartą bułką.
  13. Zwinąć dosyć ciasno w rulon, pomagając sobie obrusem (2 rogi obrusa podnieść, aby ciasto dało się łatwiej zwijać).
  14. Pokroić na kawałki o długości 25 ‐ 30 cm.
  15. Ułożyć na posmarowanej blasze, z wierzchu skropić masłem.
  16. Włożyć strudel jabłkowy do gorącego piekarnika, zapiekać 20 ‐ 30 minut.
  17. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku, posypać cukrem‑pudrem.
  18. Strudel można nadziewać różnymi owocami: wiśniami, jeżynami i innymi, oraz włoskimi orzechami mielonymi.
strudel-owocowy-wisniowy

autor przepisu: Helena Kulzowa-Hawliczkowa. KUCHNIA POLSKA wydanie X, 1966r. 


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Klaudia
Klaudia
2 lat temu

Bardzo prosze załączać informacje, że przepis w całości pochodzi z książki “Kuchnia Polska” Stanisława Bergera. Widzę, że nie jeden przepis żywcem przepisany.

2
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x