Kasza jęczmienna

jest jednym z podstawowych naszych produktów spożywczych. Stosowana do zup i do drugiego dania. Jak ugotować kaszę, aby była naprawdę dobra? Zobacz, to proste!


Składniki:

  • 15 dag kaszy,
  • 2 × tyle wody, co objętość kaszy,
  • 2 dag tłuszczu,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Kaszę przebrać, opłukać.
  2. Zagotować wodę z solą i tłuszczem, wsypać kaszę, ugotować na gazie, wypiec w piekarniku lub ugotować w parze.
  3. Można też po zagotowaniu owinąć garnek w ścierkę i włożyć pod pościel.
  4. Kasza „dojdzie” po 1 godzinie.

Kasza jaglana


Składniki:

  • 15 dag kaszy,
  • 2 razy tyle wody, co objętość kaszy,
  • 2 dag tłuszczu,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić jak kaszę jęczmienną,

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Share
Published by
admin-tradycyjne-przepisy.pl
Tags: kasza

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

3 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

3 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

3 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

3 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago