Boeuf Stroganow strogonow


Boeuf Stroganow. Polędwica wołowa jest smażona z cebulą i pieczarkami, według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych i gotowana z mąką, przecierem pomidorowym, pieprzem i solą.


Boeuf Stroganow

Składniki:

  • 60 dkg polędwicy (może być od „głowy”), lub
  • 80 dkg rostbefu,
  • 6 dkg tłuszczu,
  • 2 dkg maki,
  • 5 dkg cebuli,
  • 1/8 l śmietany,
  • 0,3 – 0,5 łyżeczki papryki,
  • pieprz,
  • sól,
  • 3 – 5 dkg koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Polędwicę opłukać, oczyścić z podwięzi i resztek łuku, pokroić w plastry o grubości ½ cm, następnie pokroić je na paski o takiej samej szerokości.
  2. Cebulę pokroić w plasterki.
  3. Część tłuszczu rozgrzać na patelni i zrumienić na nim cebulę, którą następnie przełożyć do szerokiego rondla.
  4. Resztę tłuszczu silnie rozgrzać, smażyć na nim mięso na ostrym ogniu około 2 – 3 minut, stale mieszając, pod koniec smażenia oprószyć mąką.
  5. Jeżeli nie dysponujemy dostatecznie dużą patelnią, aby pomieścić mięso w cienkiej warstwie, smażyć je w 2 – 3 partiach, gdyż inaczej wydzieli się sok i mięso nie zrumieni się.
  6. Osmażone na rumiano mięso przełożyć do rondla z cebulą.
  7. Dodać do niego koncentrat pomidorowy, paprykę, pieprz i śmietanę.
  8. Osolić i mieszając doprowadzić do wrzenia.

Boeuf Stroganow podawać w tym samym rondlu albo na okrągłym, głębokim półmisku z ziemniakami pod dowolną postacią.

Posypać siekaną zieloną pietruszką,  Podać sałatę lub surówkę z warzyw, albo jarzynę z wody.


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

admin

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

2 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

2 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

2 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

2 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago