Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Szaszłyki po turecku z ryżem (baranina)

Szaszłyki po turecku z ryżem,

coraz bardziej popularne danie, doskonałe – bo z młodej baraniny, z ryżem. Przyrządzić najlepiej, rzecz jasna tuż przed podaniem – będą najsmaczniejsze..


Składniki:

  • 60 dag baraniny bez kości z udźca lub combra,
  • 15 dag słoniny,
  • 15 dag cebuli,
  • 10 dag pomidorów,
  • 2 – 3 ząbki czosnku,
  • ziele angielskie,
  • pieprz, ocet, sól,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 2 łyżeczki grubo siekanej pietruszki,

ryż:

  • 30 dag ryżu,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 5 dag cebuli,
  • 5 dag koncentratu pomidorowego,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, wpierw pokroić na około 30 kawałków o średnicy około 4 cm.
  2. Czosnek bardzo drobno posiekać, natomiast cebulę pokroić w równe, cienkie talarki.
  3. Plastry mięsa osolić, posypać siekanym czosnkiem, zmielonym pieprzem i zielem angielskim, poza tym skropić octem.
  4. Przygotowane mięso ułożyć w misce warstwami, na przemian z talarkami cebuli i pozostawić pod przykryciem na 2 – 3 godziny.

Przyrządzić ryż: opłukać w zimnej wodzie (zagotować 2 razy tyle wody ile wynosi objętość ryżu), zalać ryż, dodać posiekaną, zrumienioną na tłuszczu cebulę, koncentrat pomidorowy, osolić, zamieszać.

  1. Gotować powoli, gdy płyn wsiąknie w ryż, zamieszać i wypiec w piekarniku.
  2. Prostokątny kawałek słoniny o szerokości boku około 4 cm pokroić na 24 – 28 cienkich plasterków.
  3. Pomidory pokroić w talarki.
  4. Przygotować cztery drewniane patyczki na przemian z plasterkami słoniny, a na każdy patyczek nabić ponadto po 2 – 3 talarki pomidorów i cebuli.
  5. Silnie rozgrzać tłuszcz na patelni i krótko smażyć na nim szaszłyki, tak aby plastry mięsa zrumieniły się ze wszystkich stron, a wewnątrz pozostały różowe.
  6. Na rozgrzany półmisek nałożyć warstwę ryżu, na niej ułożyć szaszłyki, nie zdejmując mięsa z patyków i na koniec oblać tłuszczem ze smażenia.
  7. Szaszłyki po turecku z ryżem podawać posypane zieloną, grubo posiekaną pietruszką, wraz np z frytkami i sałatą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x