Szaszłyki po turecku z ryżem (baranina)
Szaszłyki po turecku z ryżem,
coraz bardziej popularne danie, doskonałe – bo z młodej baraniny, z ryżem. Przyrządzić najlepiej, rzecz jasna tuż przed podaniem – będą najsmaczniejsze..
Składniki:
- 60 dag baraniny bez kości z udźca lub combra,
- 15 dag słoniny,
- 15 dag cebuli,
- 10 dag pomidorów,
- 2 – 3 ząbki czosnku,
- ziele angielskie,
- pieprz, ocet, sól,
- 3 dag tłuszczu,
- 2 łyżeczki grubo siekanej pietruszki,
ryż:
- 30 dag ryżu,
- 3 dag tłuszczu,
- 5 dag cebuli,
- 5 dag koncentratu pomidorowego,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, wpierw pokroić na około 30 kawałków o średnicy około 4 cm.
- Czosnek bardzo drobno posiekać, natomiast cebulę pokroić w równe, cienkie talarki.
- Plastry mięsa osolić, posypać siekanym czosnkiem, zmielonym pieprzem i zielem angielskim, poza tym skropić octem.
- Przygotowane mięso ułożyć w misce warstwami, na przemian z talarkami cebuli i pozostawić pod przykryciem na 2 – 3 godziny.
Przyrządzić ryż: opłukać w zimnej wodzie (zagotować 2 razy tyle wody ile wynosi objętość ryżu), zalać ryż, dodać posiekaną, zrumienioną na tłuszczu cebulę, koncentrat pomidorowy, osolić, zamieszać.
- Gotować powoli, gdy płyn wsiąknie w ryż, zamieszać i wypiec w piekarniku.
- Prostokątny kawałek słoniny o szerokości boku około 4 cm pokroić na 24 – 28 cienkich plasterków.
- Pomidory pokroić w talarki.
- Przygotować cztery drewniane patyczki na przemian z plasterkami słoniny, a na każdy patyczek nabić ponadto po 2 – 3 talarki pomidorów i cebuli.
- Silnie rozgrzać tłuszcz na patelni i krótko smażyć na nim szaszłyki, tak aby plastry mięsa zrumieniły się ze wszystkich stron, a wewnątrz pozostały różowe.
- Na rozgrzany półmisek nałożyć warstwę ryżu, na niej ułożyć szaszłyki, nie zdejmując mięsa z patyków i na koniec oblać tłuszczem ze smażenia.
- Szaszłyki po turecku z ryżem podawać posypane zieloną, grubo posiekaną pietruszką, wraz np z frytkami i sałatą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]